Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Vlascu Mare

Denumirea turei: Vlascu Mare

Data turei: 24 iulie 2010

Durata: 9 h

Distanta: 18 km

Diferenta de nivel: 1300 m

Fara marcaj

Descriere: O frumoasa zi de vara a fost rezervata drumetiei noastre catre unul din cele mai impresionante varfuri ale Muntilor Cernei.
Am pornit din Valea Cernei, de la Gura Topeniei, intrand circa 200 m pe drumul forestier. Apoi am urmat, in dreapta, poteca ce urca sustinut pe primele povarnisuri ale Cracului lui Stepan, insotita de un marcaj forestier.
Dupa un prim sector obositor de urcus (de circa 1 ora), am ajuns in niste poieni pline de flori de camp, prin care am urcat in continuare, pe culme. Am depasit cateva livezi si fanete, ajungand in preajma unor gospodarii pe care le-am ocolit.
In tot acest timp ne-a insotit panorama Vaii Cernei, a Muntilor Mehedinti si a vaii Topeniei.
La un moment dat am intrat pe o poteca lata, aproape un drum forestier care – aproape orizontal – ne-a purtat mai departe, prin padure, pe muchia Cracului lui Stepan.
Am intalnit apoi drumul ce face legatura intre valea Topeniei si valea Iaunei Mari, loc in care am inceput din nou sa urcam, pe o poteca destul de clara, printr-o padure destul de intunecata si salbatica. Acest urcus ne-a scos dupa circa 2h intr-un sir lung de poieni, prin luminisul carora am zarit in fata noastra trapezul urias a Vlascului.
Faneata pe care o traversam ne-a dat satisfactia de a gusta afine si fragute. Urcusul a continuat, ceva mai lent, printr-o padure destul de rara, ce ne-a scos pe un platou unde se gasea o stana, un grajd si cativa cai. In fata noastra se asternea limpede ultima etapa a urcusului, prin golul alpin, catre creasta.
Acesti ultimi 250 m diferenta de nivel au fost destul de solicitanti din cauza pasunii alpine foarte incalcite insa peisajul care se ridica in spatele nostru compensa acest neajuns. Am razbit apoi pe platoul crestei, in imediata apropiere a Varfului Vlascu Mare (1608 m), de unde am putut admira creasta nordica a Muntilor Cernei, povarnisurile repezi ale culmii Vlascu Mic – Zglivar, Valea Cernei si Cracul lui Stepan pe care urcasem. Muntii Mehedinti era invaluiti intr-o pacla alburie.
Traseul de intoarcere ne-a purtat inapoi pe Cracul lui Stepan pana la drumul forestier ce coboara in Iauna. Aici am parasit poteca si am pornit pe drum inspre Topenia, printr-o zona linistita si foarte salbatica, insotiti ici colo de cascadele marunte ale paraielor ce coboara din munte. Aceasta portiune de drum pare a fi abandonata sau cel putin, rar folosita.
Dupa circa 6 km am ajuns la capatul drumului “oficial” de pe Topenia, pe care am luat-o la vale, spre Cerna. Drumul a fost consolidat recent, cu parapeti si podete si este carosabil. Se rasuceste de cateva ori pe coastele muntelui pentru a putea depasi diferentele de nivel si urmeaza firul destul de galagios al apei. Spre final, trece pe langa o moara de apa si ajunge la podul peste Cerna.
La drumetie au participat: Oana David, Alisa Sturek, Larisa Sirbu, Elena Nuta, Alina Lata, Viorel Visan, Flavius Nuta, Jean Antoni Sarkozi, Rozalia Zugravu, Aiza Watzlawek, Tiberiu Sturek.
Imagini de la tura regasiti aici.