Varful Suscu
Denumirea turei: Varful Suscu
Data turei: 4 iunie 2011
Durata: 8 h
Distanta: 9 km
Diferenta de nivel: 1030 m
Marcaj:
Descriere: Varful Suscu (1192 m) reprezinta unul din varfurile importante ale Muntilor Mehedinti si face parte din Masivul Domogled – Hurcu, impreuna cu celelalte varfuri de peste 1000m din zona: Domogled, Hurcu, Rudina Mare, Coltul Pietrii (1229 m).
Drumetia catre Varful Suscu a pornit dinspre Valea Cernei, din statiunea Baile Herculane. Traseul este comun in prima sa parte cu cel care urca spre Varful Domogled, pe la Crucea Alba. El porneste din DN 67D unde este semnalizat cu un panou.
Marcajul cruce albastra urca pe o poteca in serpentine, ajunge dupa 5-10 minute la Foisorul Albastru si continua apoi spre Crucea Alba, circa 50 de minute. In acest sector al traseului, Administratia Parcului National “Domogled – Valea Cernei” a instalat panouri si placute de informare cu privire la speciile ocrotite din Parc si cu privire la traseu.
In partea sa finala, poteca traverseaza cateva portiuni de grohotisuri marunte si urca pe cateva brane (“cararea pisicii”) chiar langa Crucea Alba (538m), de unde privelistea se deschide generoasa spre statiune si Valea Cernei, dominata in fundal de Varful Arjana.
Continuam pe cruce albastra, sensul de mers fiind acum spre est, catre valea Jelarau, cea care desparte Suscu de Domogled. Imediat (2 minute) lasam spre dreapta poteca ce urca abrupt spre Varful Domogled (marcaj banda galbena) si incepem apoi sa coboram spre firul vaii Jelarau, unde ajungem in circa 20 minute. Zona este extrem de salbatica si destul de greu de parcurs din cauza copacilor prabusiti si a vegetatiei dese (in luna iunie, feriga si urzicile acopera chiar si poteca in anumite locuri). Marcajul este insa bun si nu avem probleme de orientare.
Traversam un mic sector de chei si urcam cand mai lent, cand mai sustinut, pe bolovani, pe firul vaii sau ogasului Jelerau, care este sec cea mai mare parte a anului.
Dupa 40 de minute de la Cruce, ajungem intr-un loc mai prietenos, si anume la Izvorul (sau Fantana) Jelarau unde ne putem completa rezervele de apa. Aici gasim si o masa cu banci precum si un foisor recent refacut, unde ne putem adaposti pe vreme rea.
Aici se desparte traseul catre Varful Suscu, marcat cu triunghi albastru in timp ce crucea albastra continua pe Valea Jelarau catre Poiana Musuroane.
Poteca ce urca spre Suscu este insa ceva mai dificila in sensul ca este putin umblata si cu multe schimbari de directie. Marcajul este destul de vechi si de rar astfel ca parcurgerea traseului necesita mai multa atentie.
Urcam prin padure, spre nord, continuu dar nu foarte abrupt, pret de circa 45 de minute, pana ajungem intr-o sa, impadurita, unde drumul devine orizontal. Poteca se indreapta apoi spre dreapta fata de sensul de pana acum, adica spre est. Parcurge un sector orizontal si apoi incepe din nou sa urce, de aceasta data urcand efectiv spre varf.
Serpentinele sunt destul de largi insa poteca este ascunsa de frunze. La un moment dat incep sa apara stanci in padure, semn ca ne apropiem de iesirea la gol, apoi pini negri. Dupa inca un sector ceva mai abrupt, iesim pe un promotoriu inierbat, cu privelisti foarte bune spre Domogled si intreaga Vale a Jelaraului pe care o avem, impadurita, la picioare (1h 30 de minute de la Izvorul Jelarau).
Din acest loc, Suscu apare masiv, inalt, flancat de abrupturi si cleanturi de calcar. Urcam pe muchie, spre varf, intram din nou in padure si ajungem in cea mai dificila zona a traseului, unde marcajul se pierde si unde suntem nevoiti, in urcare (circa 20 m diferenta de nivel) sa traversam un maracinis des de liliac si alte plante, care ne impiedica sa avansam. Aici nu exista poteca iar copacii prabusiti ne impiedica sa inaintam. Cu pretul unor acrobatii si cu atentie sporita, putem depasi in 5-10 minute acest haos vegetal, iesind din nou, la lumina.
Ne rasucim spre stanga (avand in fata abrupturile mentionate mai sus) si urcam de-a coasta printr-o poiana cu iarba deasa si inca o portiune prin padure. In cele din urma, razbatem pe un platou impadurit, plin de ferigi si urzica unde descoperim si ruinele de piatra ale unei vechi constructii din care se vede doar baza.
Suntem pe Suscu, iar parcurgerea pe perimetru a platoului de varf ne poate oferi o priveliste frumoasa spre nord unde, prin frunzis, zarim Muntii Cernei (cu Vlascu Mare si Vlascu Mic) dar si Muntii Mehedinti (pana la Varful lui Stan).
Dintr-o latura porneste o poteca slab conturata ce se indreapta, aparent, spre Poiana Saua Padina.
Locul de odihna recomandat este pe fata sudica a muntelui unde padurea lipseste iar poienile pline de flori in luna iunie sunt extrem de atragatoare. De aici, peisajul se deschide generos spre Podisul Mehedinti, Domogled si Baile Herculane.
La aceasta tura au participat: Toni Sarkozi, Cristi Enea, Tiberiu Sturek.
Imagini ale turei regasiti aici iar trackul GPS al traseului se regaseste in sectiunea Resurse a site-ului.