Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Varful Broscan

Denumirea turei: Varful Broscan

Data turei: 3 iulie 2010

Durata: 8 h

Distanta: 14 km

Diferenta de nivel: 400 m

Marcaj:

Drumetia catre Varful Broscan (1302 m) a fost determinata de inca o etapa a planului ambitios al asociatiei noastre de a remarca cu banda rosie creasta principala a Muntilor Mehedinti. Dupa etapele din 2008 si 2009, am hotarat sa facem jonctiunea intre Varful Broscan si Poiana Beletina.
Pana sa incepem efectiv marcarea, am parcurs traseul marcat tot de Camena in 2008 cu banda rosie, care porneste din DN 67D, din Saua Arsasca (La Mazdronea) si urca spre povarnisurile estice ale Varfului lui Stan. In circa 2 ore eram in Poiana Beletina, pe care am parcurs-o, urmata de Poiana Mare si apoi de Crovul Mare.
O zi frumoasa de iunie ne-a dat ocazia sa admiram caii ce alearga liberi in poieni, turmele de oi si peisajele largi spre Muntii Cernei si Godeanu.
Am urcat apoi spre creasta din prima din cele 2 poieni ale Porcului, regasind capatul marcajului ce vine dinspre Pietrele Albe, aplicat tot de Camena in 2009.
De aici am pornit cu marcajul inapoi, spre nord. El a fost aplicat pe copaci si pe stanci, terenul fiind unul calcaros, specific zonei crovurilor. Am urcat cu marcajul pana in Varful Broscan (cel mai important varf dintre Pietrele Albe si Varful lui Stan), coborand apoi spre ogasul ce porneste din Crovul Mare spre Giurgiani (unde teoretic exista marcajul cruce rosie).
Sub Varful Broscan, spre nord, exista un izvor cu apa foarte buna. Am urcat apoi (aplicand in continuare marcajul) pe o poteca lata, ce ne conduce (150 m diferenta de nivel) pana in apropierea unei stane, care se ocoleste prin dreapta. De aici poteca s-a pierdut insa pe vreme buna, orientarea este usoara. Am depasit culmea usor bombata pe care o urcasem, de partea cealalta zarind deja, printre copaci, intinderea Beletinei, la care se ajunge in circa 15 – 20 de minute.
Ultimul marcaj l-am aplicat pe un bolovan, la intrarea in Beletina.
La tura au participat: Lucian Sirbu, Mirela Sirbu, Dana Mituca, Viorel Visan, Matthieu Boucault, Larissa Sirbu, Aiza Watzlawek, Nela Mirea, Alisa Sturek, Mihaela Visan, Cristi Ghelnar, Cristi Enea, Tiberiu Sturek.

Imagini ale turei regasiti aici.