Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Trescovat

Denumirea turei: Trescovat

Data turei: 5 noiembrie 2011

Durata: 5 h

Distanta: 10 km

Diferenta de nivel: 600 m

Marcaj:

Traseul catre neckul vulcanic Trescovat este situat pe teritoriul Parcului Natural Portile de Fier, in Muntii Almajului si incepe la circa 5 km amonte de localitatea Svinita din Valea Dunarii.

Intrarea in traseu – marcat cu triunghi rosu – se face din DN 57 (Orsova - Moldova Noua) si este semnalizata cu un panou ce ofera informatii despre zona precum si o harta.

Parcursul este unul comod si incepe cu un urcus lent, depasind cateva gospodarii ale localnicilor. Mergem pe un drum forestier ce se inscrie pe o vale si urca treptat spre culmile dealurilor. Dupa circa 30 de minute ajungem pe un mic promontoriu unde avem o prima imagine mai buna spre crestetul Trescovatului dar si spre Dunare.
Urmam in continuare marcajul, tot pe drum. Urcusul se accentueaza pentru cateva portiuni si iesim dupa circa 20 minute intr-o poiana. Aici putem scurta traseul, mentinand drumul care urca prin padure in timp ce marcajul coboara prin faneata, facand un ocol larg.

Urcusul prin padure ne scoate destul de repede intr-o poiana larga, cu o casa si o livada. Depasim casa, traversam livada, spre dreapta si cautam marcajul pe copaci. Ne inscriem pe un drumeag, destul de salbaticit, care trece, la liziera padurii, printre o alta casa si un sopron de barne. De aici poteca merge drept si ajungem dupa circa 5 minute la un alt punct de belvedere foarte bun spre Trescovat.
In acest loc gasim plantat, in mod ciudat, stalpul ce marcheaza “Sfarsitul traseului turistic Trescovat”.
Neckul vulcanic este vizibil aici aproape in totalitate. De el ne desparte o vale adanca, din care se ridica, verticale, prapastioase, contraforturile stancoase ale varfului. Abrupturi de zeci sau sute de metri, turnuri, ruine, creste si tancuri, asa se prezinta intreaga fata sudica a Trescovatului, dominata cromatic de nuante de rosu si galben ce contrasteaza cu verdele padurii.

Poteca continua pe muchie, ocolind intr-un parcurs larg obarsiile vaii amintite si urcand continuu. La inceput mai lata si apoi ceva mai firava, traversand portiuni pline de vegetatie, parcurgerea ei ne solicita atentia pentru urmarirea marcajului care isi schimba de cateva ori directia. Mai sus, traversam o mica poiana si apoi, dupa intrarea in padure, urcam ceva mai sustinut, poteca fiind mai neclara. Traversam o zona mlastinoasa si urcam scurt, in cateva zeci de metri, in saua din spatele Trescovatului.
O ramificatie scurta, destul de abrupta, ne urca de-a coasta in 10 – 15 minute chiar pe varf, deasupra tancurilor dezgolite, la peste 200 m diferenta de nivel fata de zonele inconjuratoare si peste 400 m fata de Dunare.
Peisajul se deschide larg spre fluviu. Dunarea este vizibila pe kilometri intregi, atat spre amonte cat si spre aval. In fata se ridica muntii din Serbia, mai scunzi si impaduriti. In lateral, putem observa o parte din Muntii Almajului, impaduriti.

Drumul de intoarcere poate fi comun cu cel de acces sau se poate continua pe acelasi marcaj, care ne conduce insa in drumul national cu circa 3 km amonte fata de punctul de plecare.
La tura de pe Trescovat au participat: Diana Victoria Avram, Elena Nuta, Lucian Sirbu, Alisa Sturek, Dana Mituca, Oana Lazar, Catalin Ogioiu, Cristian Lazar, Larissa Sirbu, Tiberiu Sturek. Imagini ale turei se regasesc aici iar track-ul traseului in format kmz este disponibil in sectiunea Resurse a site-ului.