Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Tarovat

Denumirea turei: Tarovat

Data turei: 14 decembrie 2013

Durata: 5h 30’

Distanta: 18 km

Diferenta de nivel: 200 m

Marcaj:

Precum o buna parte a traseelor din Parcul Natural “Portile de Fier”, si traseul Tarovat are forma aproximativa a unei potcoave, cu cele 2 capete situate in valea Dunarii sau foarte aproape de aceasta.
Traseul se afla situat in perimetrul localitatilor Orsova si Ilovita si poate fi combinat cu traseul Alion pentru a acoperi o zona mai larga, adaugand insa timp suplimentar de parcurgere. Tarovatul inconjoara de fapt, traseul Alion, intr-o bucla mai larga.

Intram pe traseu in imediata apropiere a garii Orsova, panoul de informare fiind amplasat chiar langa drumul ce traverseaza calea ferata si intra pe valea Tufari (circa 200 m de la gara, spre oras). In prima parte, el se suprapune cu drumul pietruit ce urca spre Culmea Dranicului si mai departe spre creasta Muntilor Mehedinti. Daca am sosit cu masina, putem scurta cativa km din traseu, urcand pe acest drum.
Marcajul este aplicat rar, pe copaci si stalpi de curent. Dupa circa 3 km de la Orsova, traseul paraseste drumul principal si se lasa la dreapta, pe un drum de caruta ce coboara lin. Ca reper luam un transformator de culoare verde, plasat langa drum.
Drumul ne poarta apoi orizontal. In fata se deschide larg Campul Tarovatului, un platou larg, acoperit de culturi si marginit de culmile inalte ale Dranicului (stanga) si Duhovnei (dreapta), de care este separat si de valea mai adanca a Bahnei.
Parcursul este comod si cu privelisti frumoase. La un moment dat coboram spre firul unui ogas, drumul ocolindu-l pe la obarsie si urcam din nou pe platou, ajungand pe un drum asfaltat. Dupa o cotitura la stanga, marcajul paraseste drumul, luand-o la dreapta, pe un drum de caruta slab conturat. Schimbarea de directie nu este semnalizata iar identificarea locului este destul de dificila.

Alternativa propusa este urmatoarea: continuam sa mergem inainte, pe asfalt. Vom intra in scurt timp intre casele unui catun al Ilovitei, urcand si coborand printre gospodarii. Drumul coteste apoi la dreapta si incepem sa coboram, intai mai lin, apoi din ce in ce mai abrupt, printre case. Ne-am apropiat de sat, in fata zarim coastele spalate de ploi ale dealului Foaienfir (pe care se desfasoara un alt traseu turistic) iar in stanga se deschide valea salbatica, tip defileu, a Racovatului. Coboram mereu si prin cateva serpentine iesim la capatul nordic al Ilovitei, trecand apa peste paraul Racovat. Timp de parcurgere (de la ramificatia din drumul de creasta): circa 1h 30’.
Satul Ilovita este un sat de munte, cu casele imprastiate in cateva catune insa avand vatra asezata pe firul vailor Racovat si Bahna, care conflueaza in partea sa sudica. Este interesant de observat ca in partea sa nordica, satul are aspect banatean (cu casele zidite la strada, cu gang si curte in spate) in timp ce in partea sudica, observam un sat oltenesc, cu curti largi si case situate departe de drum, inconjurate de vie sau pomi.
Parcurgem de-a lungul asezarea, facem jonctiunea cu drumul judetean de pe valea Bahnei si intram in zona de defileu a acestui rau, drumul ocolind picioare de munte. Dupa circa 2 km de la iesirea din sat am ajuns deja la capatul mini-estuarului format pe Bahna ca urmare a lacului de la Portile de Fier. Trecem podul peste ogasul Bucovatului si regasim capatul estic al traseului Tarovat.
Poteca se catara pe o stanca si intra apoi pe versantul drept geografic al ogasului amintit. Suntem pe vechea patraula a granicerilor austrieci si mergem circa 1 km pe aceasta vale pana cand aceasta se largeste brusc, iesind intr-o zona de fanete si gospodarii de vara, inconjurate de culmi domoale. Din acest loc, urmarim cu mare atentie marcajul, care se muta de pe un mal pe altul al paraiasului. Trecem printr-un gardulet, tinem firul vaii pe un drumeag abia conturat. Marcajul il vedem pe malul drept, pe o poteca salbaticita. Este mai bine sa ramanem pe drumul mentionat pentru ca marcajul revine in acesta dupa cateva sute de metri iar poteca respectiva este dificil de parcurs.

Drumul trece prin apa paraului si se desparte in mai multe ramuri. Apucam relativ spre stanga, urcand pe muchia unui deal pret de cateva minute. Nu o luam pe drumul ce urca prin padure, mult in stanga.
Iesim pe un loc intins, langa un conac de vara. Suntem din nou la marginea platoului Tarovat, avand in fata culmea Dranicului. Vom merge de aici drept inainte, pe drumul conturat din ce in ce mai bine, trecand pe langa cateva gospodarii. Traversam si un gard de sarma si dupa nici 1 km iesim in drumul asfaltat, parcurs la inceputul traseului, inchizand astfel circuitul. De aici, pe marcaj, revenim, la stanga, in drumul de creasta (1,2 km).

La tura au participat: Ramona Badea, Lucian Sirbu, Denisa Surdu, Cristi Enea, Dragos Istodor, Andreea Georgescu, Andrei Dinica, Tiberiu Sturek.
Imagini ale turei regasiti aici iar trackul traseului in format kml poate fi descarcat din sectiunea Resurse a site-ului.


View Tarovat in a larger map