Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Schiturile Cioclovina

Denumirea turei: Schiturile Cioclovina

Data turei: 28 aprilie 2012

Durata: 5 h

Distanta: 7 km

Diferenta de nivel: 730 m

Marcaj:   

Descriere: Traseul catre Schiturile Cioclovina – de Jos si de Sus – este amplasat in partea de sud-vest a Muntilor Valcan si beneficiaza de peisajul tipic al acestei zone, caracterizat de culmi impadurite, vai destul de adanci si perspective largi spre zarile Gorjului.

Intrarea in traseu este pe valea raului Tismana, la circa 1,5 km amonte de Manastirea Tismana, situata la 20 km de Baia de Arama si 36 km de Targu Jiu. O tablita indicatoare ne semnalizeaza traseul de urmat si obiectivele de pe parcursul sau. Pornim pe o poteca larga, ce incepe sa urce destul de sustinut prin padure. Ne rasucim de cateva ori pe coastele piciorului de munte si dupa circa 20 de minute de la plecare intersectam un drum forestier. Aici este si o mica poiana, cu troita, unde putem face un popas.
Traversam drumul si urcam cateva trepte sapate in pamant intrand pe o poteca lata, ce urca din ce in ce mai sustinut, mereu prin padure. Vom merge apoi paralel cu un ogas, pe care il avem in dreapta, adanc si intunecat.
Drumul nu prezinta dificultati de orientare sau efort insa necesita atentie pentru depasirea unor mici obstacole (stanci, copaci prabusiti). La un moment dat, depasim un drum de exploatare forestiera si urcam, usor spre dreapta, intram pe o potecuta si ajungem, dupa circa 1h de la plecare, in curtea Schitului Cioclovina de Jos, unde ne putem aproviziona cu apa si putem sa ne odihnim, stand de vorba cu maicutele de aici.

Continuarea potecii se face chiar prin incinta schitului, pe la izvor si ocolind dependintele, urcam prin padure pana la un stalp indicator, unde traseele se despart: triunghiul rosu continua spre Saua La Suliti si Varful Oslea iar noi ne indreptam spre Cioclovina de Sus, pe o poteca ceva mai firava, unde regasim, sporadic, punctul albastru.
Urcusul este in prima faza ceva mai accentuat apoi se domoleste. Poteca pare ca se invarte pe coastele impadurite ale Muntelui Cioclovina, urcand mereu si mergand chiar si orizontal. Spre partea finala, poteca se abate pe versantul sud-vestic, lasandu-ne printr-o fereastra de frunzis sa admiram de la inaltime vaile impadurite de la poale, Manastirea Tismana si depresiunea gorjeana. Ultimele 10 minute de urcus sunt si cele mai dificile, poteca face cateva cotituri si ajunge la gardul ce delimiteaza incinta schitului, la cota 970m.

Linistea locului si peisajul ce ne inconjoara sunt motive suficiente pentru a face un popas odihnitor in crestetul Muntelui Cioclovina. Zarile se deschid largi spre Tara Gorjului, Muntii Valcan, Parang si Godeanu. Locul este destul de stramt, nu avem spatii prea largi de odihna. Putem merge insa mai departe, pe brana, intr-o mica poienita (la 2 minute de schit) unde putem sa ne odihnim, avand in fata crestetul Pietrei Closanilor si creasta plesuva a Oslei.
Traseul este unul facil, recomandabil a fi parcurs primavara sau toamna, pentru a ne bucura de racoare si deschideri mai bune catre peisaje.

La tura de la Cioclovina au participat: Diana Gherghe, Cosmin Ruican, Andreea Georgescu, Cristi Ghelnar, Alisa Sturek, Ramona Barbulescu, Viorel Visan, Luminita Marghescu, Maria Turturea, Roxana Marcu, Calin Corcotoi, Alexandru Surdulescu, Cristina Ciumpueru, Radu Veres, Cristian Ciumpueru, Oana Lazar, Irina Veres, Cristian Lazar, Bianca Giurchita, Nela Mirea, Tiberiu Sturek. Imagini ale turei regasiti aici iar trackul traseului in format kmz este disponibil in sectiunea resurse a site-ului.