Rudina - Valea Liubotina
Denumirea turei: Rudina – Valea Liubotina
Data turei: 21 decembrie 2013
Durata: 5 h
Distanta: 12,5 km
Diferenta de nivel: 460 m
Marcaj:
Acest traseu este amplasat pe teritoriul Parcului Natural Portile de Fier si are o parte comuna cu traseul Cioaca Cremeneasca – Rudina (marcata dublu, cu triunghi rosu si triunghi albastru).
Si forma traseului este aproximativ similara, fiind un traseu ca o potcoava, cu ambele capete pe DN 57, pe malul Dunarii.
Parcurgerea acestui traseu se poate face in orice anotimp insa vara temperaturile sunt ridicate. Iarna, daca stratul de zapada depaseste 30-40 cm, sunt recomandate betele de drumetie, bocancii de iarna si parazapezile.
Punctul de intrare in traseu este pe DN 57, intre localitatile Dubova si Svinita, la circa 7 km de Dubova si este semnalizat printr-un panou. Prindem o poteca ce urca in serpentine pe muchia dealului, urmarind marcajul triunghi albastru. Atentie: un panou mai mic, este amplasat putin mai departe de drum si pare a ne indrepta pe drumul salbaticit ce merge pe vale! Nu intram pe aceasta varianta!
Urcam prin padure cateva minute si ajungem la un drum de piatra pe care apucam la stanga. Drumul urca lent pe coastele muntelui, ici colo deschizandu-se privelisti spre Dunare. Suntem deja pe marcajul dublu. La un moment dat depasim gura unei mine situata langa drum.
Incet, incet drumul castiga altitudine fata de vaioaga din stanga si iese apoi pe o coasta acoperita cu pini. In dreapta am putut zari mai devreme pantele repezi ale Rudinei, unde vom urca in continuare, pana la releul din varf.
Marcajul paraseste drumul (este un drum vechi, putin circulat, acoperit de vegetatie in cateva locuri si sapat de ploi) si urca la dreapta, pe rambleu intrand pe o coasta destul de inclinata si traversand apoi o padurice de pini. Iesim dintre copaci si avem in fata parcursul clar ce il urmam spre varful Rudinei.
Poteca nu exista, suntem doar atenti la marcaj (aplicat pe bolovani) si urmam in general muchia dealului, in dreapta lasand o larga caldare unde putem zari, cu putin noroc, caprioare.
Urcusul este destul de sustinut, mai ales in prima parte si ne scoate (dupa circa 1 si 45 de minute de la plecare si 300 m diferenta de nivel) la releul din varf.
Putem face aici un popas, admirand intre timp peisajele largi spre Dunare, Muntii Almajului (culmi slab rotunjite, ce inchid orizonturile de vest) si varful Veliki Strbac din Serbia.
Ne continuam drumul, pe acelasi marcaj dublu, coborand spre nord-vest, pe panta prelunga din dosul Rudinei. Drumul forestier ne este calauza sigura si dupa ce ocoleste cateva salase de vara, incepe sa urce spre culmea din fata, unde se uneste cu un drum ce vine din stanga si se indreapta spre culmile si mai inalte dinspre nord.
Marcajul triunghi rosu porneste pe varianta la dreapta (este traseul spre Cioaca Cremeneasca) in timp ce noi apucam la stanga, pe triunghi albastru (2 h si jumatate de la plecare).
In prima parte, strabatem fanete si mici culturi, urmarind drumul principal si marcajul, intrucat exist multe ramificatii de poteci. Dupa circa 15 minute de la ramificarea traseelor, drumul coteste la dreapta in unghi drept, traverseaza un platou si coboara in 2-3 serpentine in firul unui vai inguste, pe care apucam la vale.
Parcurgem acest drum noroios si aparent, abandonat pana la un pod de beton unde facem legatura cu un alt drum, mai lat, pe care apucam la stanga.
De aici, parcursul este mai monoton insa putem admira ici colo cataractele formate in firul vaii. Drumul coboara destul de lent o perioada apoi incepe sa urce, parasind la mare inaltime firul vaii si meandrandu-se pe coastele muntelui, indreptandu-se treptat spre vest. Dupa circa 1 km coboara in firul Liubotinei si face joctiunea cu drumul forestier de pe valea paraului.
Cotim la stanga si urmam drumul, coborand cateva serpentine si mergand alteori pe firul vaii. Traversam si cateva sectoare mai inguste si iesim in drumul comunal ce duce la Eibenthal, de care ne despart 6 km, la dreapta. Noi tinem tot la stanga si iesim in DN 57 chiar la podul de beton ce traverseaza Liubotina.
Imagini ale turei regasiti aici iar trackul traseului in format kml poate fi descarcat din sectiunea Resurse a site-ului.
La tura au participat: Dragos Istodor, Alisa Stuparu, Cristian Murtescu, Denisa Surdu, Malina Lupulescu, Viorel Visan, Ramona Badea, Vlad Tiucsan, Iulia Nicolicioiu, Tiberiu Sturek.
View Rudina - Valea Liubotina in a larger map