Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Racovat - Boldovin

Denumirea turei: Racovat - Boldovin

Data turei: 31 decembrie 2013

Durata: 4h

Distanta: 12 km

Diferenta de nivel: 400 m

Marcaj:

Traseul este unul dintre putinele circuite complete din cadrul Parcului Natural “Portile de Fier” si este amplasat pe teritoriul comunei Ilovita.
Capetele – foarte apropiate – ale traseului se afla in partea de nord a satului Ilovita. Strabatem asezarea pe toata lungimea sa, trecem de scoala si apoi de biserica iar la capatul ulitei ce insoteste apa Racovatului regasim si primele semne de marcaj (la momentul efectuarii turei, panoul de prezentare era inexistent).
Circuitul poate fi parcurs in ambele directii insa recomandam sensul valea Racovatului – dealul Boldovin – sat Ilovita.

Pornim pe drumul forestier de pe valea Racovatului, insotiti de marcaj dublu: punct rosu si triunghi rosu. Drumul urca cand mai lent, cand mai sustinut si traverseaza pentru urmatorii 5 km un defileu, cu ruperi de panta pe versanti si sectoare mai inguste.
La un moment dat trecem pe langa ruinele unui canton forestier, utilizat cand pe vale circula o mocanita. Terasamentul mai este vizibil in unele locuri insa in majoritate, el a fost acoperit de ape sau de drumul forestier.
Dupa circa 2 h, ajungem la o intersectie. In stanga urca puternic drumul spre culmea Muntilor Mehedinti, care iese pe varful Racovat, deasupra localitatii Toplet. Marcajul triunghi rosu il insoteste. Noi pastram drumul de pe vale si dupa circa 300m, parasim drumul, luand-o la dreapta, pe o poteca lata, ce urca sustinut pe versantul stang al vaii. Punctul rosu este aplicat pe copaci si stanci si ne usureaza orientarea, mai ales ca vom intra dupa scurt timp pe o curba de nivel care ocoleste intregul munte, revenind paralel cu valea Racovatului.
Poteca se indreapta apoi spre nord, intrand pe firul unui ogas aproape sec, cu pereti abrupti. Coboram mereu si ajungem chiar in firul ogasului.
Urmeaza cea mai dificila portiune a traseului, atat ca efort dar si ca orientare. Traversam ogasul – ingust – urmarind cu atentie semnele de marcaj. Urcam de-a coasta pe malul sau stang geografic si depasim muchia dealului din dreapta. Apoi coboram din nou in firul altui ogas care acum vine din dreapta, si urcam pe malul opus. Cand am castigat 10 – 15 m diferenta de nivel, apucam la dreapta, tintind mereu semnele de marcaj (cam rare in acest sector). Nu exista poteca. Traseul marcat urca de-a coasta, pe un sector destul de inclinat si alunecos, plin de rugi si vegetatie, mergand oarecum paralel cu valea.
Dupa circa 20 minute, vedem liziera padurii si iesim pe un platou, usor bombat, pe care gasim si un drum de caruta. Apucam la dreapta pe el, primul marcaj fiind aplicat pe un copac mai gros.
Directia spre care ne indreptam este nord. Traversam platoul inierbat si urmam semnele de marcaj, din copac in copac. Trecem pe sub o linie de inalta tensiune si urcam un pisc, ajungand intr-un loc mai inalt, cu privelisti largi spre culmile invecinate. Dupa inca 200 m ajungem la baliza de lemn ce semnalizeaza punctul Boldovin (informatia este stearsa de pe stalpul de lemn).

Marcajul se pierde in aceasta zona, neexistand suport natural pentru a fi aplicat. Mergem tot spre nord, avand in stanga liziera padurii, si apoi apucam spre dreapta, traversand platoul inclinat (100 – 120m), pana ajungem langa o gospodarie. Inaintea ei gasim un drum de caruta pe care apucam la dreapta.
Ne-am rotit asadar cu 180 de grade, schimband directia de mers spre sud insa suntem pe un alt picior de deal. Drumul de caruta ne este de acum calauza sigura pentru urmatorii 2 km, marcajul insotindu-l indeaproape.
Coboram pe acest drum, trecand pe langa gospodariile localnicilor. Gasim la un moment dat un loc de popas (masa si banci) iar poteca intra in padure. Atentie: o derivatie a marcajului ne duce la stanga, pe o poteca printre tufisuri insa marcajul se termina brusc. Tinem totusi drumul de padure care coboara lent si chiar daca uneori e mai slab conturat, incercam sa ne mentinem pe coama dealului, evitand sa coboram spre valea Racovatului (situata in dreapta).
Pe masura ce pierdem altitudine, poteca e tot mai clara si marcajul bun. Urmeaza un sector mai inclinat, cateva serpentine si iesim la o casa izolata, cu stana, unde ne intampina dulaii. Peste ogasul invecinat, se zareste drumul recent asfaltat ce urca pe dealuri, spre Bahna, trecand pe langa cimitir si mai sus, pe langa punctul fosilifer Curchia.
Depasim si aceasta zona, traversam prin curtea gospodariei, apoi o mica livada si un desis si iesim definitiv pe coastele aride ce coboara spre Ilovita, de unde avem bune privelisti spre sat si Campul Tarovatului.
Poteca iese in ulita satului, putin mai sus de podul peste Racovat.

La tura au participat: Alina Pirlea, Claudiu Pirlea, Viorel Visan, Tiberiu Sturek.
Imagini ale turei regasiti aici iar trackul traseului in format kml poate fi descarcat din sectiunea Resurse a site-ului.


View Racovat - Boldovin in a larger map