Poiana Saua Padina
Saua Padina
Data turei: 2 aprilie 2017
Durata: 4 h (pana in creasta)
Distanta: 7 km
Diferenta de nivel: 900 m
Marcaj:
Drumetia catre Poiana Saua Padina este una din cele 3 variante de acces in creasta Muntilor Mehedinti, pornind din Baile Herculane. In acelasi timp, este si cea mai dificila si de aceea este si destul de ocolita de turisti.
Traseul porneste de langa podul peste Cerna situat la cateva sute de metri amonte de hotelul Roman. Poteca porneste pe malul stang al raului si depaseste cateva constructii, in general in stare avansata de degradare. Mergem pe un fel de drum care incepe sa urce lent si apoi se indreapta orizontal prin padure. Este locul in care trebuie sa fim atenti sa nu pierdem marcajul, care coteste mai brusc la dreapta si incepe sa urce, trecand pe deasupra constructiei fostei uzine electrice a statiunii.
In prima parte a urcusului, poteca este destul de cotropita de vegetatie si de copaci cazuti. Este un sector mai putin prietenos al traseului, mai ales ca urcusul este continuu. Dupa circa 1 ora, terenul incepe sa devina mai stancos iar poteca se rasuceste in cateva serpentine si ajunge pe o muchie. Urcusul continua si ne apropiem de baza unor pereti. In cateva locuri, cateva punti de barne ne ajuta sa traversam mici ogase. Ne apropiem de firul ogasului extrem de inclinat al Padinei si nu dupa mult timp ajungem efectiv in cheile, in general seci, ale Padinei.
Urmeaza un sector destul de dificil, care include si cateva zone de catarare. Castigam diferenta de nivel destul de repede. Ici-colo apar resturile fostei exploatari de lemne, al caror transport se facea pe funicular. Se vad cablurile ramase si mai sus, chiar fundamentul de beton al statiei de incarcare.
Dupa chei, poteca va urca prin padure, pe un ogas ceva mai larg si ajungem la o bifurcatie, de unde la dreapta, in 10-15 minute, putem sa ajungem la un punct de belvedere impresionant asupra Vaii Cernei si a statiunii.
In fapt, aceasta ramificatie se continua in coborare si se uneste cu traseul nostru de acces insa bifurcatia de jos nu este semnalizata (spre deosebire de cea de sus).
Revenind in traseul principal, ne continuam drumul. Valea incepe sa se largeasca si nu dupa mult timp prindem capatul vechiului drum de exploatare pe care il urmam. In circa 15 min intram in larga poiana Saua Padinei, un gol intre munti, lunga de peste 1 km. Pe dreapta se ridica Suscu, impadurit si inaccesibil iar la orizont, creasta ruinata a Rudinei Mari. La capatul poienii gasim un observator de vanatoare si mai multe drumuri ce pornesc in directii diferite, spre foste exploatari. Urmam drumul principal, de piatra, mai lat, care urca spre creasta unde ajunge dupa 2 km, in saua Margina, la o bariera. De aici, drumul de creasta (banda rosie) merge spre Balta Cerbului (stanga) sau Toplet/Podeni (dreapta). Putem reveni in Herculane urmand drumul de creasta si coborand apoi in Poiana Musuroane si pe la Izvorul Jelarau.