Plesa
Denumirea turei: Plesa
Data turei: 27 aprilie 2013
Durata: 3h 30’
Distanta: 4,4 km
Diferenta de nivel: 350 m
Marcaj: fara (teoretic punct albastru)
Chiar daca in Muntii Valcan, culmea principala este situata destul de departe de perimetrul gorjean al masivului, fiind impinsa spre nord, exista pe frontonul sudic cateva varfuri si vai ce sunt deosebit de pitoresti si merita explorate, atat din cauza provocarii in sine de a le strabate cat si ca urmare a peisajelor complexe ce se deschid, atat spre depresiunile submontane cat si spre zonele alpine invecinate.
Varful Plesa este unul din aceste locuri iar traseul incepe din drumul forestier Bilta – Arcanu. Urcam din satul Bilta (judetul Gorj) pe drumul forestier ce urca pe paraul Bilta. La un moment dat drumul paraseste firul vaii si incepe sa se catere pe versantii impaduriti, iesind in cele din urma intr-o sa, nu departe de Poiana Scarisoara (unde este cladirea darapanata a fostei unitati militare. In marginea drumului vom gasi stalpul indicator catre Plesa, cu un timp estimat de parcurgere de 2h 30 min.
Urmam in urcus usor un drum de padure, care ajunge dupa cateva minute in marginea unei poieni. In continuare, drumul urca si coboara, traversand cateva culmi domoale, mentinandu-se mereu in padure. Suntem pe o cumpana de ape, pe care vom ramane pana la capatul traseului, intre bazinul Gropului cu Apa (stanga) si al Biltisoarei (dreapta).
Dupa circa 30 minute de la plecare, coboram intr-o sa, cu brazi, depasind si un vechi gard. Suntem intr-o fosta pepiniera pe care o traversam si incepem sa urcam pe versantul opus, incercand mereu sa ne mentinem pe muchie.
Pana aici am fost insotiti de un marcaj atipic, o cruce rosie aplicata pe copaci si care are rolul de a-i ghida pe pelerinii ce urca la inceputul verii pe Plesa, unde se tine o mare nedeie campeneasca si o slujba religioasa la sarbatoarea Rusaliilor.
Parasim asadar marcajul si urcam direct. Sectorul urmator solicita atentie si orientare. Incercam mereu sa nu ne apropiem de zonele abrupte din dreapta si nici sa nu ne lasam pe fata nordica (stanga) a muntelui.
Trecem de o stanca in padure, asemanatoare unui turn de straja si dupa circa 30 de minute de la pepiniera ajungem la un loc de belvedere, deasupra Biltisoarei. Peste vale se ridica masiv Piatra Borostenilor, un munte izolat, impadurit aproape in totalitate, cu pereti de calcar in partea superioara.
Urcam mereu si dupa circa 2h de la plecare iesim pe muchia Plesii, avand la picioare caldarea sudica a muntelui. De aici tinem culmea, la liziera padurii, urcand spre varf (vizibil, cu o cruce) unde ajungem dupa circa 2h si jumatate de la plecare.
Peisajele din varful Plesa sunt deosebit de largi catre depresiunea gorjeana. Zarim firisoarele drumurilor, satele insirate de-a lungul acestora si raurile cum se indreapta spre orizonturile impaclite. Inspre munti, se zareste Parangul, Straja, Arcanu si Oslea si unele culmi mai indepartate din Godeanu.
Revenirea in drumul de piatra de unde am pornit se face in maxim 1h si 30 de minute.
Imagini ale turei regasiti aici iar trackul traseului in format kml poate fi descarcat din sectiunea Resurse a site-ului.
View Plesa in a larger map