Piatra Elisovei
Denumirea turei: Piatra Elisovei
Data turei: 15 februarie 2014
Durata: 5 h 30’ (timp total)
Distanta: 13 km
Diferenta de nivel: +780 m
Marcaj: fara
Traseu de toamna sau de primavara intr-o zona mai putin cunoscuta din Muntii Cernei, respectiv in zona culmii Canicea, drumetia catre Piatra Elisovei este una destul de lunga in varianta pe care o propunem insa ea se poate adapta pornind din diverse sate de pe vaile banatene din zona Cornereva sau Domasnea.
Pornim din capatul de jos al satului Globurau de pe valea Belarecai, spre apus, pe un drum ce devine destul de repede o poteca mai lata, priporoasa, ce urca sustinut printr-un fel de ogas si razbate pe culmea acoperita de fanete si mici livezi. Drumul continua in urcus lent, peisajul incepand sa se deschida spre muntii din jur si dupa circa 30-40 de minute de la plecare, cotim larg spre dreapta si facem jonctiunea cu un drum mult mai bine conturat, ce vine de undeva din stanga, din vale. De aici, nu vom mai avea dificultati de orientare pentru ca drumul ne va conduce mereu pe culme.
Un prim sector orizontal ne aduce in apropierea unui mic lac nival. Apoi continuam mereu spre nord, ocolind prin dreapta culmea destul de pronuntata din fata. Suntem intr-un sector asemanator pajistii alpine dar ceva mai arid. Dupa circa 1,5 h de la plecare drumul ajunge in apropierea unui stane, intr-o sa destul de frumoasa, unde cotim pe la obarsia unei vai spre dreapta, incepand un urcus mult mai serios pe coastele pietroase ale culmii Canicea, care se ridica in fata.
Este cel mai solicitant sector al drumetiei noastre si ne va duce spre culmea care domina intregul peisaj dintre Plugova si Domasnea. Dupa ce ocolim capatul culmii, rotindu-ne la stanga, drumul se desparte si vom continua spre stanga, tot in urcus iar in partea finala, vom zari si stancile sure ce se ingramadesc si formeaza Piatra Elisovei.
Ultima portiune catre varf se parcurge comod iar urcusl final il facem cu precautie, urcand printre lespezi, pana la crucea de la capat. Peisajele se deschid larg catre Muntii Cernei, pe intreaga lor creasta de la Arjana la Vlascu. Departe, spre nord, zarim cupola varfului Tarcu si statia meteo. Spre apus, se zaresc culmile domoale, aplatizate ale Semenicului, continuate cu larga depresiune a Bozoviciului. Decorul sudic este inchis de Muntii Almajului, culmi impadurite si vai ascunse.
Putem cobora de pe Piatra Elisovei si iesim la drum, intre Cornereva si Bogaltin. Pentru aceasta, pornim pe versantul destul de inclinat dinspre rasarit, sub varf. Coboram de-a coasta pana in niste poieni cu pomi fructiferi de unde gasim cu usurinta unul din drumeagurile ce merg spre salasele din zona. Incercam sa nu ne abatem pe nici una dintre potecile locale si tinem mereu drumurile in coborare, printre livezi si salase, ajungand apoi intr-o zona de case, de unde drumul ne conduce fara gres pana la soseaua modernizata, la circa 1 km de ramificatia spre Bogaltin.