Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Pestera Ponicova

Denumirea turei: Pestera Ponicova

Data turei: 10 decembrie 2011

Durata: 4 h

Echipament necesar: casca de protectie, salopeta, surse de lumina cu autonomie de minim 4h, cizme de cauciuc, eventual o cordelina de 20 m.

Pestera Ponicova (sau Pestera de la Gura Ponicovei) este situata in Muntii Almajului, in zona Cazanelor Mari ale Dunarii si a fost sapata de apele paraului Ponicova in masivul calcaros Ciucaru Mare.

Accesul la pestera (care are 3 intrari) se poate face pe 2 cai: fie pe firul vaii Ponicova, fie pe Dunare, cu ajutorul unei ambarcatiuni.

Pentru prima varianta, pornind dinspre Orsova, dupa ce depasim localitatea Dubova (20km), trecem de panoul ce semnealizeaza traseul turistic catre Ciucaru Mare si apoi coboram spre firul vaii Ponicova. Inainte de a trece podul rutier, parasim drumul si coboram la firul apei, unde regasim poteca de picior ce ne duce in circa 15 minute la intrarile amonte (insurgente). Accesul se face prin depasirea unor zone cu bolovani uriasi, intr-un loc fiind nevoiti sa coboram o scara de lemn de circa 8 m.

Pentru accesul pe Dunare, putem utiliza barcile cu motor puse la dispozitie de pensiunile din Clisura Dunarii care, comandate de barcagii specializati, ne pot duce la intrarea din Cazanele Mari a pesterii (resurgenta).

Pestera are 3 galerii principale, toate de dimensiuni destul de mari si care nu pun probleme deosebite de parcurgere.

Galeria Ogasului Ponicova este cea care strapunge practic muntele Ciucaru Mare si constituie drumul subteran al apelor Ponicovei. Ea se strabate foarte usor in perioada secetoasa, necesitand doar surse de lumina, ideal cat mai puternice pentru a observa spatiile largi si mai ales tavanul, ce urca si pana la 30 de metri. Planseul este acoperit de bolovani iar galeria se stramteaza dupa circa 300 m, ajungand la o latime de 3-4 m, fata de cei 25 din dreptul intrarii.

Intunericul complet ocupa o scurta portiune pentru ca la un moment dat, in fata, se va zari lumina palida a intrarii dinspre Dunare. Imediat vom ajunge si la apele care inunda de la acest punct inainte galeria, ce poate fi parcursa cu barca sau pe jos, in rarele situatii in care lacul de acumulare Portile de Fier I este partial golit.

Inainte de a ajunge in acest punct, putem gasi, pe dreapta, o poteca ce urca la un fel de streasina pe care putem inainta inca 50m, suspendati in lateralul galeriei, si coborand apoi tot la apa. Din acest punct este vizibila deschiderea ogivala a pesterii, inspre Dunare.

Galeria Concretiunilor se deschide din Galeria Ogasului Ponicova, inspre stanga, fiind nevoiti sa urcam circa 20-30 m diferenta de nivel, pe o poteca sau de-a dreptul prin bolovani. Si aici spatiile sunt largi insa concretiunile mult mai numeroase si mai complexe. Din aceasta galerie se desfac si cateva diverticule ce pot fi explorate fara probleme, temperatura fiind insa cu cateva grade mai mare.

Galeria Liliecilor comunica cu Galeria Ogasului Ponicova, putin mai aval de deschiderea Galeriei Concretiunilor insa pe partea opusa (dreapta). Accesul este insa ceva mai dificil, fiind nevoiti sa urcam o scara de circa 6m si apoi sa escaladam o panta si niste lespezi, fiind destul de expusi fata de galeria principala (la 10 m inaltime). Un culoar larg ne conduce apoi in uriasa sala a liliecilor (de peste 100m lungime si 30 inaltime), plina de bolovani, grohotisuri si gropi sapate de cautatorii de comori. Din ea se desface o galerie mai ingusta, cu planseul acoperit de argila.

Galeria Liliecilor comunica cu exteriorul printr-o deschidere inalta, la circa 30 m deasupra intrarii din ogasul Ponicovei. De aici, putem cobora cu atentie sporita in fundul ogasului, pe niste pante de grohotis sau putem sa ne aventuram sa urcam direct la sosea, pe pantele extrem de repezi ale vaii si apoi escaladand cateva saritori.

Celor mai putin obisnuiti cu pesterile, le recomandam sa parcurga doar in sezonul uscat (secetos) Galeria Ogasului Ponicova si eventual sa patrunda in Galeria Concretiunilor. Pentru aceste sectoare, sunt suficiente surse de lumina si incaltaminte aderenta. Pentru escaladarea saritorii catre Galeria Liliecilor si a teraselor suspendate deasupra apei Dunarii, este nevoie si de restul echipamentului mentionat la inceputul descrierii iar explorarea se adreseaza celor antrenati.

La tura din Pestera Ponicovei au participat: Radu Veres, Cristi Ghlenar, Lucian Sirbu, Tiberiu Sturek. Imagini ale turei regasiti aici.