Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Oslea Romaneasca

Denumirea turei: Oslea Romaneasca

Data turei: 17 septembrie 2011

Durata: 8 h

Distanta: 14 km

Diferenta de nivel: 1250 m

Marcaj:

Traseul catre Varful Oslea Romaneasca (1781 m), plaiul Oslea si mai departe culmea principala a Muntilor Godeanu, porneste din Cerna Sat si este de fapt o continuare a potecii pastorale ce face legatura intre munti si plaiul Closanilor, peste Culmea Cernei, catre Motru Sec.

Pornim din Cerna Sat, intrarea in traseu fiind semnalizata de o tablita indicatoare, destul de stearsa. Intram printr-o portita in niste fanete, marginite de un paraias. Urcam pe firul lui in amonte pana cand valea se ingusteaza si devine umbrita de padure. Apa a disparut. Urmam poteca ceva mai vaga care incepe sa urce, la dreapta, sustinut, prin padurea de conifere. De aici, urmarim semnele de pe copaci, in urcus continuu.

Mai sus, poteca trece prin palcuri de padure si fanete. Urcam printr-o poiana pana ajungem pe muchia dealului, de unde panta se mai domoleste. In spate, se zareste Culmea Cernei, Cerna-Sat si in departare, Varful lui Stan.

Drumul merge cand prin padure, cand pe la liziera ei. Urmarim cu atentie semnele pentru ca la un moment dat, o ramificatie a potecii conduce in stanga, spre un salas. Noi tinem dreapta si coboram usor in padure, ocolind vaile din dreapta. Poteca urca acum mai lent si ne scoate, in circa 2 h de la plecare, in poiana larga unde ajunge si drumul forestier de pe Naiba, unde este si o exploatare forestiera.

Facem un popas si admiram culmile din jur. De aici vedem deja Oslea Romaneasca precum si cativa munti din jur, remarcandu-se Oplesata.

Pornim mai departe. Depasim parchetul si urcam pe drumul forestier de pe plai. Acesta urca mai pieptis cateva sute de metri dupa care merge orizontal printr-o poiana. Depasim poiana si incepem sa urcam din nou, printr-un culoar deschis in campul de ferigi. In spatele nostru deja sunt vizibile Pietrele Closanilor si Culmea Cernei cu geanturile.

Intram din nou in padure, destul de rara, urmand acelasi drum. La un moment dat, printr-o deschidere in dreapta putem zari tinuturile de la obarsiile Cernei si Cernisoarei, o parte din barajul de la Iovanul, Oslea din Valcan, Ciuceava Mare si putin din creasta Godeanului.

Nu foarte departe de aici vom iesi din padure. Drumul ocoleste prin stanga, in usoara coborare, o muchie mai accidentata si iese sub stana din Oslea, situata la liziera padurii. Ocolim stana prin stanga, mergem pe curba de nivel pana la primul palc de copaci si gasim izvor.

Ne aprovizionam cu apa (este ultima sursa de apa pana la Raul Ses) si pornim prin golul alpin catre varf. Dupa un urcus de-a coasta care ne scoate pe muchie, mergem ceva mai relaxati pe plai, pe urmele vagi de tractor. Pe vreme buna, orientarea este facila, culmea fiind marcata de momai ciobanesti pe care este aplicat si marcajul.

In partea finala urcam ceva mai sustinut prin pasunea alpina pana ajungem pe platoul varfului, marcat de lespezi. Timp total de acces: circa 4h.

Peisajul este generos, Oslea Romaneasca fiind intr-adevar un bun punct de belvedere pentru aceasta parte a muntilor mai ales datorita pozitiei sale laterale fata de creasta principala.

Se observa cu usurinta, pe vreme senina, intreaga culme a Muntilor Godeanu, de la Paltina la Varful Dobrii, peste varfurile Galbena, Micusa, Bulzului, Godeanu, Balmos. Se observa mai in spate cocoasa rotunjita a varfului Moraru si peste saua joasa dintre Olane si Balmos – Varful Tarcu. Peste curmatura Olanelor, se poate zari – cu un binoclu – grupul de relee de pe Platoul Semenicului.

Inspre sud, culmea Muntilor Cernei este inchide zarea, incepand cu Varful Dobrii, Oplesata si in spate, Vlascu.

Spre rasarit, orizontul este deschis de Varful lui Stan, Valea Cernei, Culmea Cernei, Piatra Closanilor, Oslea din Valcan, colturile albe ale Iorgovanului si in ceata, spinarea culmii Piule – Plesa. Jos in vale se zareste o parte a lacului Valea lui Iovan.

Revenirea la Cerna-Sat se face pe acelasi traseu, pe parcursul a 2 ore si jumatate.

Din Oslea Romaneasca se poate insa continua traseul catre culmea Godeanului, depasind cele 3-4 varfulete de pe Plaiul Oslea, si mai departe, catre Varful Godeanu sau Tarcu dar si catre Olane si Muntii Cernei. Dificultatea urcusului, cu echipament de tura, recomanda insa ca Plaiul Oslea sa fie parcurs in sens invers.

La tura au participat: Elena Nuta, Oana David, Diana Victoria Avram, Lucian Sirbu, Marian Blagniceanu, Cristi Enea, Viorel Visan, Tiberiu Sturek.