Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Oplesata

Oplesata

Data turei: 10 mai 2015

Durata: 3-5 ore (in functie de gradul de acces auto)

Distanta: 12 km

Diferenta de nivel: 1100 m

Marcaj: fara

 

Varf de munte solitar, amplasat lateral fata de creasta principala a Muntilor Cernei, izolat de vaile inconjuratoare prin versanti impaduriti, salbatici si inclinati, Oplesata este o tinta fascinanta pentru cei pasionati de salbaticie si de peisaje indepartate.

Vazut de departe, se confunda uneori cu golurile alpine ce inchid orizonturile. In plus, lipsa unor cai de acces facile il fac putin cunoscut.

Oplesata este un gol de munte izolat (1568 m), inconjurat de paduri dese ce urca pana aproape de varful sau. Este o insula de pasuni alpine, suspendata la peste 1100 de metri deasupra Cernei si unita cu culmile alpine printr-un picior de munte impadurit ce coboara pana la 1300 m in saua ce il desparte de creasta principala in zona Varfului Boldoveni.

Pornim spre Oplesata intrand din Valea Cernei pe drumul forestier de pe paraul Craiova. Acesta este un adevarat rau de munte si isi culege apele dintr-o caldare evazata situata sub varfurile Dobrii, Bandiolu si Boldoveni. Poteca de creasta inconjoara aceasta obarsie facand un ocol de mai multi kilometri.

Drumul de pe valea Craiovei este in general practicabil, in cateva locuri pietrele mai mari pot pune probleme unor masini mai joase. La un moment dat (5 km), cotim brusc la stanga, parasind firul vaii si incepem sa urcam pe coastele muntelui, castigand altitudine. Dupa inca 3 km ajungem intr-o zona mai larga, plina de drumuri de tractor si urme de exploatare, unde lasam masina.

Pornim in urcus pe drumul de tractor, foarte accidentat in unele locuri. Se deschid peisaje spre Oslea Romaneasca si spre Culmea Cernei. Ajungem in zona unui parchet si continuam sa urcam. La un moment dat drumul se termina. Apucam stanga pe un fost drumeag de TAF, cu bolovani. Ajungem pe o muchie si continuam in urcus spre stanga. Este portiunea cea mai dificila a traseului pentru ca padurea este salbatica, nu exista marcaj sau poteca. Singurul reper este sa urcam mereu. In partea finala urcusul se mai domoleste. Iesim intr-o poiana. O depasim, urcam din nou prin padure insa deja zarim in fata golul alpin. Iesim sub creasta, urcam ultima portiune si ajungem pe platoul larg de pe varf. Sub noi, zarim o stana.

Peisajele largi din varf merita acest efort. Se zareste cea mai mare parte a Muntilor Mehedinti, de la Inelet pana la Piatra Closanilor. Culmea Muntilor Cernei inchide peisajul spre vest si nord. Creasta nu pare prea departe (sunt circa 3-4 km pana acolo).

Intoarcerea o vom face pe acelasi drum.

Intrucat drumurile forestiere din zona sunt supuse unei degradari date atat de exploatare cat si de intemperii, recomandam solicitarea de informatii de la Ocolul Silvic sau de la Cerna Sat.

Traseul se poate parcurge si integral pe jos, pornind din Valea Cernei, dar solicita suplimentar cel putin inca 4 ore.