Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Izvorul si stancariile Camana

Denumirea turei: Stancariile de la Camana

Data turei: 15 septembrie 2012

Durata: 8 h

Distanta: 12 km

Diferenta de nivel: 660 m

Marcaj:    

Masivul varf Coltul Pietrii, asezat chiar pe creasta principala a Muntilor Mehedinti, se sprijina in partea sa rasariteana pe niste contraforturi calcaroase pronuntate, puternic inclinate, ce se pravalesc 200 de metri pana in vaile impadurite de la poale. De prin vagaunile locului isi culege apele si paraul Camana, al carui izvor se afla bine ascuns in padure, intr-un noian de stancarii acoperite de muschi si tufuri calcaroase.
Potecile sunt destul de salbaticite pe aici. Catre izvorul Camana pornim de jos, tocmai de la confluenta sa cu Bahna, adica de undeva dintre satele Podeni si Gornenti, unde gasim si o tablita indicatoare.

Marcajul triunghi galben ne poarta mai intai, circa 3 km, pe valea Camana, pe drumul forestier. In fata noastra se ridica stancariile de care vorbeam, aspre, inaccesibile. Valea se ingusteaza si trecem apoi prin apa un mic paraias, lasand in stanga un drum de exploatare forestiera ce urca pe o alta vale. Marcajul ne insoteste mai departe si patrunde apoi pe firul ingust al vaii Camana, spre stanga. Urcam prin padure timp de circa 40 de minute pana ajungem la izvorul Camana, semnalizat de o tablita.
In sezonul secetos, debitul izvorului este destul de redus. Locul este salbatic. Pante de grohotisuri calcaroase se lasa spre noi, de undeva de sus. Suntem chiar la poalele stancariilor Camana, in sectorul lor sudic.
Poteca pare ca se continua de aici, in sus, spre versantul muntelui. Dupa cateva minute insa, atat ea cat si marcajul dispar. Cu atentie sporita, pe vreme buna si cu ajutorul GPS-ului, putem continua insa drumetia spre creasta muntilor, astfel:

Pornind de la izvor, urmam cateva serpentine ale potecii, pe grohotisuri marunte si instabile de calcar, iesind din padure. Suntem in mijlocul unui peisaj specific zonei: amestecuri de arbusti mediteraneeni, asezate pe pante calcaroase, intr-o salbaticie greu de depasit. Vedem aici liliac, mojdrean, scumpie, maces, corn, etc.
Poteca se pierde si derutati, nu stim incotro sa apucam. Pornim de-a coasta, spre sud-vest. Depasim cateva ogasuri, urcand mereu. Nu o luam direct catre versant, ci mereu transversal. Pare a fi un soi de poteca pe aici. Urcam ca pe o scara uneori pe lespezile de calcar. Acest drum solicitant si salbatic se roteste la un moment dat spre dreapta, in directia versantului si patrunde in mod evident pe un ogas, in urcus continuu. Dupa inca o perioada, ogasul se largeste, versantii sai se netezesc. Suntem in plina padure de foios, cu copaci inalti si razbatem in cele din urma pe un mic platou.

Apucam la stanga, orizontal. Din acest moment, prezenta GPS-ului este foarte importanta, reperele clare lipsind. Vom fi mereu doar in padure. Dupa cateva minute trecem pe langa ruina unui fost adapost silvic. Urcam apoi o panta ce ne aduce aproape de liziera. Putem sa ne abatem cateva zeci de metri pana la marginea padurii, spre stanga, unde ne vom gasi intr-un peisaj larg, deschis spre valea Camana si podis, chiar deasupra stancariilor. Ne continuam drumul, parasind liziera. Relieful urca si coboara, de cateva ori chiar pronuntat. Stanci sure apar prin padure, doline perforeaza solul. Incercam sa tinem directia sud vest. In lipsa sistemului de navigatie, si o busola este utila. In toata aceasta peregrinare, ocolim de fapt pe la poale Coltul Pietrii, suspendati in padurile ce il imbraca intre varf si stancariile estice.

Razbatem in cele din urma in drumul de creasta al Muntilor Mehedinti, apropierea de acesta fiind semnalizata de marcajul patrat rosu al Parcului National Domogled – Valea Cernei.
In lipsa marcajului si a potecii clare, sectorul dintre izvor si creasta trebuie abordat pe vreme buna, de catre grupuri antrenate. Apa lipseste pe parcurs iar diferentele de nivel sunt destul de mari.
Revenirea din creasta se poate face pe unul dintre plaiurile ce coboara spre Podeni, primul dintre ele fiind la circa 650m sud, dupa intersectia cu drumul ce coboara in Saua Padina.

La tura au participat: Radu Veres, Ramona Barbulescu, Diana Gherghe, Cristian Lazar, Oana Lazar, Marian Blagniceanu, Elena Nuta, Diana Avram, Tiberiu Sturek. Imagini ale turei regasiti aici iar track-ul traseului in format kml este disponibil in sectiunea Resurse a site-ului.


View 09/15/2012 09:33 Camena in a larger map