Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Isverna - Crovul Mare

Denumirea turei: Isverna – Crovul Mare

Data turei: 3 august 2013

Durata: 2 h 30’

Distanta: 6 km

Diferenta de nivel: 750 m

Marcaj:

Traseul de fata este unul dintre cele mai frumoase ce ne permit sa urcam in creasta Muntilor Mehedinti, pornind din valea Cosustei. El se continua, din Crovul Mare, cu o poteca (marcata tot cu cruce rosie), ce coboara pe Foeroaga Timna, in Valea Cernei.
Accesul in traseu se face din drumul local ce urca din Isverna pe Valea Cosustei spre izvoare. Ajungand in centrul comunei Isverna (la primarie), pornim spre stanga, ajutati de o tablita indicatoare spre Izvorul Cosustei si Biserica Sfintii Voievozi. Parcurgem 1,8 km prin sat si trecem un pod, moment la care asfaltul se termina. Imediat in dreapta, gasim tablita indicatoare spre Crovul Mare.

Poteca merge putin pe firul unui paraias si incepe apoi sa urce, spre stanga, printre gospodarii. Incepem incet sa castigam altitudine fata de vale. Dupa ce depasim o casa, trecand chiar prin fata sa, urcam printre pruni si ciresi, mentinandu-ne pe muchia de deal ce incepe sa se ridice si mai sus.
Urmeaza un urcus solicitant, intr-o zona arida, poteca strecurandu-se pe brane macinate de ape si printre tufisuri. In dreapta noastra se ridica peretii calcarosi ai Culmii Brazilor iar spre stanga incepe sa se deschida valea Cosustei.
Dupa circa 1h de la plecare, urcusul se domoleste si incepem sa mergem de-a coasta, pe versantul sudic al Culmii Brazilor. Intram intr-o padure de pini (plantati) si depasim apoi un grup de 6 cruci. Putin mai sus, ajungem la un izvor.
Iesim din padure si mergem in plin soare, cotind apoi spre dreapta. In apropierea unei stane, mai gasim un izvor unde ne putem aproviziona cu apa (nu mai exista alte surse pe traseu).
Peisajele s-au deschis larg. Peste valea din fata, vedem poteca ce urca spre Crovul Medved. Dincolo de ea, se ridica varful Pietrele Albe. In spate, culmi impadurite se intind spre podis, unde se vad si crestele cornetelor de la Cernavarf: Babelor si Cerboanei.
Poteca incepe sa urce din nou, parasind drumul orizontal ce merge spre saivanele din fata. Urcam spre dreapta, cumva in diagonala versantului, traversand niste ogase. Incepem sa ne apropiem de culmea stancoasa. Printre ferigi si copaci, marcajul se anina pe versantii stancosi ai vaii adanci ce se casca in stanga. Intram in padure si urcam mai lent, ajungand in firul vaii.

De aici, poteca devine mai comoda, traversand mici picioare de munte si iesind uneori in poieni presarate de calcare, peisajul tipic al crestei mehedintene fiind deja vizibil.
Poteca se roteste apoi usor spre stanga, trecem pe langa o alta cruce si incepem sa coboram pe pantele nordice ale varfului Broscan. In dreapta se lasa o stana. Coboram mereu si in scurt timp facem jonctiunea cu poteca de creasta, marcata cu banda rosie. Traseul nostru merge tot in fata si coboara in adanca dolina a Crovului Mare, unde vara, vom gasi cu siguranta cai, oi si vaci.
Imagini ale turei regasiti aici iar trackul traseului in format kml poate fi descarcat din sectiunea Resurse a site-ului.
La tura au participat: Viorel Visan, Tiberiu Sturek.

 


View Isverna - Crovul Mare in a larger map