Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Crucea Mehadiei (Strajet)

Denumirea turei: Crucea Mehadiei (Strajet)

Data turei: 21 februarie 2015

Durata: 3 h 30’ (timp total)

Distanta: 3 km

Diferenta de nivel: + 380 / - 90 m

Marcaj: fara

 

Prima localitate de pe valea raului Belareca in amonte de confluenta sa cu Cerna este Mehadia, un nume ce rezoneaza cu toponimul „Mehedinti”. Este amplasata pitoresc la poalele unei stanci uriase, ce domina intreaga zona, de fapt unul din picioarele de munte ce coboara din Muntii Cernei.

In varful acestei stanci (varful Strajet, 529 m) ce pare imposibil de escaladat se afla o cruce alba, ce atrage atentia oricarui observator si fara indoiala, pare a fi un excelent punct de belvedere.

O drumetie usoara de cateva ore ne duce spre acest loc, perioadele propice pentru realizarea ei fiind primavara sau toamna.

Venind dinspre Orsova, strabatem localitatea Mehadia in lungul ei pe strada principala (parasim drumul european E70 care continua pe varianta ocolitoare), urcand treptat si in locul in care strada face o curba in unghi drept spre stanga, intram pe o ulita, la dreapta, care se strecoara printre case si incepe sa urce lent, pe firul unui paraias.

Destul de repede lasam in urma ultimele case din sat si continuam drumul ce se strecoara printr-un sector destul de ingust, intrand in perimetrul unei cariere de piatra, in timp ce in stanga se ridica incet dealul Grad, in varful caruia se gasesc ruinele unui punct fortificat medieval (o latura a unui turn hexagonal), la care putem urca pe un drumeag ce se desprinde la stanga, dupa cariera, si apoi pe o poteca clara ce ne duce spre deal (altitudine 329 m).

Daca optam pentru accesul la ruinele de pe deal, adaugam circa 1 ora la intregul parcurs.

Drumetia continua pe vale, iar mai sus, spre dreapta, se desprinde un alt drum de caruta, mai salbaticit, ce urca spre versant. Apucam pe el, cotim pronuntat la dreapta, tot in urcus iar apoi cautam un alt drum ce se desprinde la stanga, napadit de vegetatie dar destul de bine conturat pe care ajungem in cateva sute de metri la niste poieni inclinate, unde se gasesc si cateva salase de vara. De aici incepem sa urcam direct spre padure, la inceput mai abrupt iar apoi, in apropierea culmii mai bland. Poteca este destul de vaga, se pierde printre frunze si bolovani insa nu ne putem rataci, tintim mereu culmea si iesim dupa circa 40 de minute de la drumul de vale intr-o sa. In aceasta zona recomandam utilizarea imaginii de satelit si a GPS-ului pentru orientare.

La dreapta se zareste culmea cenusie, acoperita de copacei si lespezi a magurii ce domina satul Mehadia. In punctul de maxima altitudine (Strajet) ajungem dupa inca 10 minute si mai jos, sub culme, vom zari si crucea mentionata, intr-o zona mai inclinata si salbaticita, ce necesita atentie sporita. Locul este periculos in conditii de ceata sau ploaie.

Intoarcerea de pe traseu o facem pe acelasi drum. Drumul de vale se continua insa spre culmea Muntilor Cernei dar strabate o zona putin umblata si cu risc mare de ratacire, iesind in zona Poienii cu Peri.