Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Crucea lui Sanpetru

Denumirea turei: Crucea lui Sanpetru

Data turei: 13 februarie 2011

Durata: 5h 15\'

Distanta: 9 km

Diferenta de nivel: 400m

Marcaj:

Descriere: Aceasta drumetie a fost prima activitate de teren a clubului "Fotographica" pe anul 2011. A fost gandita mai mult ca un atelier foto in natura si mai putin ca o drumetie montana, lucru ce explica si durata foarte mare de parcurgere.

Traseul se afla integral pe teritoriul Parcului Natural "Portile de Fier". El porneste din Gura Vaii, localitate aflata la circa 12 km de Drobeta Turnu Severin. Punctul de pornire se afla imediat dupa viaductul de cale ferata care traverseaza localitatea si este semnalizat printr-un panou (ce contine o imagine satelitara a zonei si principalele atractii turistice) si un indicator.

Marcajul se prezinta in conditii foarte bune si ne conduce 2 treimi din traseu pe drumuri de caruta si forestiere, ce deschid foarte frumoase privelisti spre Dunare si zonele invecinate.

Criucea lui Sanpetru este asezata pe un varf mai proeminent, dezgolit, si marcheaza un loc in care in vechime se tinea o nedeie ce atragea localnici din Gura Vaii, Jidostita, Breznita si Varciorova. Mai multe informatii se regasesc in volumul "Prin Muntii Mehedintiului", de C. D. Ionescu. Imediat sub cruce se afla un mic aven, deci atentie!

In partea finala (in apropierea Dealului Crucii), poteca este mai slab conturata insa nu ne putem rataci. Coborarea se face cam la 0,5 km amonte de barajul de la Portile de Fier I, pe o coasta destul de abrupta.

Au participat: Alina Lata, Rozalia Zugravu, Cosmin Ruican, Cristina Sirbu, Marian Blagniceanu, Dana Mituca, Jean Antoni Sarkozy, Oana David, Cristi Ghelnar, Viorel Visan, Diana Victoria Avram, Lucian Sirbu, Tiberiu Sturek.

Imagini ale turei regasiti aici.