Ciucaru Mic si circuitul Cazanelor Mici
Denumirea turei: Ciucaru Mic si circuitul Cazanelor Mici
Data turei: 23 martie 2013
Durata: 5h 30’
Distanta: 12,5 km
Diferenta de nivel: 400 m
Marcaj:
Desi sunt 2 trasee diferite, drumetiile descrise pot fi combinate pentru a fi parcurse intr-o singura zi. Ambele sunt situate pe teritoriul Parcului Natural „Portile de Fier” si strabat una din zonele cele mai pitoresti din vecinatatea vaii Dunarii: zona Cazanelor.
Punctul de intrare in cele 2 trasee este comun, semnalat prin 2 panouri si este situat pe DN 57, imediat dupa ce soseaua intra in largul golf al Dubovei, cum venim dinspre Orsova.
Dupa ce trecem printre 2 stanci, depasim un loc de refugiu pe stanga si dupa inca 200 m, pe partea dreapta, se afla intrarea in traseu.
Incepem sa urcam pe un fel de drumeag, o poteca mai lata, indepartandu-ne treptat de firul unei vaioage ce ramane in stanga. Parcursul este deosebit de frumos mai ales primavara cand o sumedenie de flori apar in padure, in special bujori, ghiocei si branduse.
Dupa circa 20 de minute, ajungem pe culme, la liziera padurii. Gasim si un loc de popas. O poiana inclinata se deschide spre Dunare, cu privelisti frumoase spre golful Dubovei si Ciucaru Mare.
Aici se despart si traseele. Daca alegem sa vizitam si Ciucaru Mic, vom urma triunghiul rosu, la dreapta, in urcus lent. Strabatem padurea, plasandu-ne pe muchia de deal dintre valea Mraconiei (stanga) si Dunare (dreapta)
La capatul urcusului, iesim intr-o zona mai rara si cotim spre dreapta. De acum parcurgem in lung platoul Ciucarului Mic, spre sud-vest. Poteca e comoda insa marcajul trebuie urmarit cu atentie, pentru a nu ne incurca prin tufele ce apar tot mai des. Strabatem apoi o poiana, ocolind cu grija macesii si murii si iesim, la circa 1h de la plecare, pe stancile suspendate ale Ciucarului Mic, de unde se deschid si privelisti foarte frumoase catre golful Dubovei, Ciucaru Mare si Cazanele Mari. In acest loc este amplasat si indicatorul de final de traseu.
Revenim la bifurcatia de trasee. Parcurgerea derivatiei catre Ciucaru Mic adauga la timpul total circa 1h – 1h 30 min.
Ne continuam drumul pe triunghi galben. Poteca se mentine pe muchie, mergand in general in apropierea lizierii. Vom avea mereu in stanga poieni, in care gasim si unele salase darapanate. Inconjuram practic valea pe care am urcat in prima parte a traseului.
La un moment dat, parasim muchia si cotim usor, spre dreapta, incepand sa coboram. Urmarim cu mare atentie marcajul pentru ca poteca se pierde cateva zeci de metri apoi prindem un drum de caruta ce coboara din ce in ce mai abrupt, prin padure. Trecem pe sub linia de inalta tensiune si, nu peste mult, iesim intr-o mica poienita (uneori este o stana aici) si incepem, tot pe drum, sa urcam pe versantul opus. De aici vom merge numai pe drumuri pana la finalul traseului.
Urmatorul sector al traseului este unul de urcus, alternand portiuni mai lente cu zone mai inclinate. Drumul ajunge in cele din urma pe un platou, unde devine orizontal si incepe un lung parcurs de ocolire a obarsiilor vailor tributare Dunarii. Timp de la bifurcatie: 1h 30’.
Desi monotona, aceasta parte a traseului este interesanta pentru ca ofera privelisti frumoase spre zonele apusene, un labirint de vai impadurite si culmi domoale. Traversam si fanete sau livezi, ici colo gasind si salase de vara.
Urmam cu atentie marcajul in tot acest sector pentru ca exista si derivatii ale drumului, ce ne conduc in zone necunoscute.
Un ultim sector de urcus, dupa ce depasim o gospodarie permanenta, ne scoate pe un platou si mai inalt, unde drumul se ramifica, noi apucand la stanga. Nu peste mult timp vom incepe sa coboram, avand mereu in fata panorama Ciucarului Mic, a golfului Dubovei si a Ciucarului Mare, peste care se ridica Veliki Strbac din Serbia. Marcajul se mai pierde pentru ca nu exista copaci sau stanci insa drumul, sapat de rigole in unele locuri, coboara mereu prin poieni largi si la final, se inscrie pe un ogas prin care coboara repede, in cateva serpentine, iesind in soseaua nationala.
Imagini ale turei regasiti aici iar trackul traseului in format kml poate fi descarcat din sectiunea Resurse a site-ului.
La tura au participat: Oana Lazar, Ioan Turturea, Viorel Visan, Andreea Georgescu, Lucian Sirbu, Diana Gherghe, Marian Blagniceanu, Andrei Dinica, Bianca Giurchita, Alisa Sturek, Tiberiu Sturek.
View Circuit Cazane in a larger map