Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Ciucaru Mare 2

Denumirea turei: Ciucaru Mare 2

Data turei: 6 aprilie 2013

Durata: 2 h

Distanta: 1,8 km

Diferenta de nivel: 200 m

Marcaj:

Traseul este unul scurt si exploareaza capatul sudic al platoului Ciucaru Mare, oferind peisaje inedite spre Cazanele Mari si amontele fluviului.
Intrarea in traseu – ca majoritatea traseelor din zona Defileului Dunarii – se afla pe DN 57, la circa 2 km dupa localitatea Dubova. Soseaua coboara si trece podul peste paraul Ponicova, urca apoi pe versantul opus si, dupa cateva serpentine, ajunge la locul numit Poiana Popii, unde se afla panoul de semnalizare a traseului.
Poteca traverseaza poiana, coborand spre firul ogasului ce se indreapta spre Dunare si se inscrie apoi pe un versant al Ciucarului. Trecem pe langa niste vechi guri de pestera, folosite cel mai probabil in timpul razboiului ca depozite de munitie. La un moment dat, poteca se desparte in 2: firul din stanga, marcat, incepe sa urce prin padure in timp ce al doilea merge tot inainte.
Parcurgem intai aceasta ultima varianta. In scurt timp, poteca iese intr-o rariste, pe coastele aproape dezgolite ale Ciucarului, coborand spre apele fluviului. Peisajele sunt deosebit de frumoase, de aici putand observa valea Dunarii in amonte, pe kilometri intregi, spre Svinita. Poteca merge tot mai jos si se opreste pe o mica prispa stancoasa, ingusta, deasupra apelor tulburi ale fluviului.
Revenind la bifurcatie, incepem sa urcam pe poteca marcata. Urcusul este mai lent in prima parte si mai abrupt spre final, iesind in cele din urma (circa 25 de minute) pe creasta Ciucarului Mare.
Un bun punct de belvedere putem atinge mergand putin mai spre sud, pe tancurile calcaroase peste care pasim cu atentie sa nu ne dezechilibram.
Avem Dunarea la picioare, intrand agitata in stramtoarea Cazanelor Mari. Peste fluviu se inalta semeti peretii calcarosi ai muntelui Veliki Strbac, al carui pinten proeminent se contureaza sus, in stanga. Locurile sunt frumoase si aerul este curat.
Revenirea din traseu se face pe acelasi parcurs. Se poate continua drumetia, spre nord-est, pentru a ajunge pe platoul Ciucarului Mare insa locurile sunt salbatice si necesita o buna orientare.
Imagini ale turei regasiti aici iar trackul traseului in format kml poate fi descarcat din sectiunea Resurse a site-ului.
La tura au participat: Ramona Barbulescu, Viorel Visan, Andreea Georgescu, Lucian Sirbu, Diana Gherghe, Cristian Bivolaru, Irina Bivolaru, Andrei Firoiu, Ioana Firoiu, Bianca Giurchita, Alisa Sturek, Tiberiu Sturek.


View Ciucaru Mare 2 in a larger map