Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Ciolanu Mare

Ciolanu Mare

Data turei: 22 mai 2016

Durata: 3h

Distanta: 7 km

Diferenta de nivel: 650 m

Marcaj:   (deteriorat)

 

Intre masivul Suscu – Domogled si zona crovurilor, dificultatea traseelor turistice, salbaticia locurilor si lipsa unor poteci suficient de clare sau bine semnalizate au consolidat un sector al muntilor putin umblat, acoperit de paduri si destul de retras. Aici includem zona varfurilor Coltul Pietrii, Inalatul Mic si Mare, Cociu si Ciolanu Mare.

Acesta din urma, spre deosebire de toate celelalte, poate fi abordat insa in drumetii mai accesibile ce pornesc dinspre Podisul Mehedinti, ce se pot continua spre Valea Cernei, realizandu-se astfel traversari complete ale crestei.

Spre Ciolanu Mare putem folosi ca punct de acces localitatile Costesti si Prejna, situate in partea de apus a Podisului Mehedinti, la contactul acestuia cu zona montana. Traseul descris porneste din Costesti si este marcat cu cruce albastra, un marcaj deficitar in zonele deschise si care se pierde dincolo de varf.

La Costesti ajungem pe un drum local, modernizat, ce se desprinde din DJ 670, intre Balta si Nadanova. Strabatem lunca destul de larga, ce capata aspect de polie si ajungem dupa 6 km in Costesti, un sat liniar, insirat pe valea din ce in ce mai ingusta a paraului Costesti. Dupa ce depasim ultimele case din sat, drumul forestier trece paraul prin vad si se ingusteaza, incepand sa urce pe coastele impadurite din stanga noastra. Urcusul dureaza circa 20 de minute, timp in care cotim de cateva ori si iesind din padure, incepem sa strabatem culmile blande ale dealurilor ce se ridica in fata noastra.

Am iesit deasupra satului Costesti si ne indreptam pe drumul de caruta spre munte. Urcam pe o spinare de deal, lasam in urma niste salase abandonate si ajungem pe un vast platou, inierbat, de unde se deschid privelisti largi. Tinem mereu drumul si putem face un popas la o rascruce, marcata de o banca darapanata si niste copacei. O luam apoi la dreapta si incepem sa zarim in fata noastra, culmea principala a Muntilor Mehedinti, tinta noastra, catre care ne poarta de altfel si drumul. Incepem sa urcam de-a coasta pe un deal destul de arid si traversam o padure, ce se lasa spre vale. In apropierea culmii, ne vine din dreapta un alt drum, ce urca dinspre Prejna.

Ajungem pe culme, in apropierea unei stane si depasim un izvor neamenajat, cotind apoi spre stanga, pe sub culme. Intram din nou in padure, pentru o mai lunga bucata de drum si iesim apoi pe versantul apusean al crestei, de unde avem o frumoasa priveliste peste deschizatura Tesnei, flancata de abrupturile Inalatului Mare si ale Costeagului, fundalul fiind inchis de Arjana.

Continuam pe creasta si dupa o scurta coborare pe langa Varful Ciolanu Mic ajungem in saua Ciolanu, unde, pe o stanca se afla o cruce de metal, Crucea Gornentenilor, la care putem urca cu atentie cei cativa metri.

Dupa ce depasim crucea, saua se adanceste si apoi incepem ascensiunea finala pe Ciolanu Mare. Poteca este destul de neclara insa nu ne putem rataci. Apar si cateva semne de marcaj, urcam mereu avand padurea in dreapta, la cateva zeci de metri.

Iesim pe un mic platou iar varful se afla in partea dreapta.

De pe Ciolanu se deschid privelisti largi spre partea sudica a Muntilor Mehedinti, catre Ineletul Mic, Cociu si Coltul Pietrii. Imediat sub noi se afla labirintul de vai si ogase din care isi aduna apele Bahna. Se zareste si drumul forestier ce coboara din Balta Cerbului spre Gornenti.

Din Ciolanu Mare avem cateva variante pentru continuarea traseului, daca nu dorim intoacerea in Costesti sau Prejna.

Cea mai interesanta poteca ne duce inspre Poiana Tesnei insa marcajul lipseste pe o parte din traseu sau este foarte vechi iar poteca e neclara. Ea merge dinspre varf o portiune pe culme, spre Tesna, prin padure (in dreapta se lasa versanti impaduriti puternic inclinati) si apoi isi schimba directia spre sud-vest, coborand pe un ogas ce nu pune probleme deosebite daca urmarim firul lui si marcajul foarte rar.

Coborarea este destul de lunga iar apoi vom merge orizontal, versantii se departeaza si vom strabate o padure tanara in care nu avem repere clare insa daca vom mentine mereu directia vest vom intalni poteca mult mai clara si mai bine marcata (triunghi albastru) ce vine din Balta Cerbului si merge in Tesna.

Aceasta varianta de coborare o recomandam turistilor antrenati si care cunosc mai bine zona.

Din Ciolanu putem cobora insa si la drumul forestier ce merge la Gornenti, pe langa fosta cariera de ardezie. Drumul merge intai la inaltime mare deasupra vaii si se uneste cu cel care vine din Balta Cerbului. Mereu in coborare vom ajunge fara gres in sat, strabatand o zona cu peisaje blande, la poalele muntilor.

O alta varianta, nemarcata, ne poate duce direct in Balta Cerbului.