Cheile Tesnei – Crovul Medvedului
Denumirea turei: Cheile Tesnei – Crovul Medvedului
Data turei: 16 mai 2015
Durata: 6h 30’ (timp total)
Distanta: 11 km
Diferenta de nivel: 1100 m
Marcaj:
Traseul de fata este o frumoasa traversare catre zona crovurilor din Muntii Mehedinti, - marile poieni inconjurate de calcare - pornind dinspre valea Tesnei, care a creat cele mai cunoscute dar si accesibile chei din zona. In acelasi timp, drumetia trece si prin cea mai salbatica si izolata zona a Muntilor Mehedinti, cea dintre varful Pietrele Albe si Poiana Tesnei.
Pana in Poiana Tesnei, poteca marcata cu cruce albastra ne poarta fara ezitare prin Cheile Tesnei, traseu care incepe din DN 67D, de langa Motelul Dumbrava. Poiana Tesnei – o lunga fasie inierbata, aproape orizontala, strajuita de culmi impadurite sau priporoase (spre Inalatul Mare si Costeagu) – pare a fi capatul drumului pentru majoritatea drumetilor si potecile ce ne duc de aici mai departe – catre Ciolanul Mare, Balta Cerbului, Izvoarele Cosustei sau Pietrele Albe – sunt grele, ascunse si salbatice.
Traversam poiana in lungul sau si vom gasi pe copaci sau bolovani si primele semne ale marcajului de creasta, banda rosie. Versantii se apropie, intram in padure si dupa un prim sector de urcus, poteca strabate o zona de cleanturi salbatice, castigand repede diferenta de nivel. Intram apoi pe un ogas mai larg, impadurit, ce coboara lent. Poteca se mai pierde insa urmam marcajul iar dupa circa 1 ora din Poiana Tesnei ajungem la o bifurcatie, semnalizata prin tablita, de unde apucam spre stanga pe punct galben.
Urmeaza cea mai dificila si salbatica portiune a traseului care in plus, nu ne ofera nici perspective largi. Poteca este extrem de firava si ocoleste mereu ridicaturi de pamant sau stanci in padure. Marcajul trebuie urmarit cu mare atentie. Traseul parcurge cumva de-a lungul muntele Costeagu – Pietrele Albe, in urcus lent, depasind Crovul cu Apa (in care nu intram) si cotind la un moment dat ceva mai ferm spre culme. Aici, padurea devine mai salbatica, desisurile de liliac sunt prezente peste tot si urcusul pe stanci, ocolirea obstacolelor si urmarirea marcajului sunt tot mai solicitante. In apropierea culmii, panta e mai mare iar copacii cazuti peste poteca ne fac deplasarea dificila.
Razbim dupa circa 1,5 - 2 ore de la bifurcatie pe culmea principala a Muntilor Mehedinti, undeva la sud de varful Pietrele Albe si continuam spre nord. Nu exista poteca iar pe ceata, orientarea poate fi dificila. Va trebui sa escaladam cateva clai de calcar ce se interpun intre noi si varful propriu-zis pe care il atingem dupa un sector de escalada simpla.
Privelistea de pe varf este foarte generoasa. Spre nord se insira poienile incepand cu Medved si pana spre Crovul Mare, ascuns sub peisajul calcaros dominat de Geantul Carligului si Varful Broscan. In spate se ridica Varful lui Stan, masiv. Orizontul larg cuprinde creasta Godeanului si a Muntilor Cernei, chiar peste vale gasim Arjana si puzderia de catune de la poalele sale: Prisacina, Dobraia, Inelet, Scarisoara, Tatu. Peste culmea de pe care am sosit zarim spinarea dubla a Inalatului Mare si mai departe, Coltul Pietrii. Spre podis se zareste un labirint de culmi, drumuri si vai, putandu-se observa usor cornetele masive printre care Cosustea isi cauta drumul spre campie.
Coborarea de pe varf impune o oarecare atentie pentru ca poteca nu este foarte clara si pietrele sunt marunte si instabile. Marcajul face niste ocoluri mai comode, ne intersectam de cateva ori cu el dar tintim mereu poiana de la picioare, Plostinioarele. Acolo gasim si un indicator. Ne continuam apoi coborarea spre nord, pe o coasta prelunga, pana in largul si primitorul Crov al Medvedului.