Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Cheile Balutei

Denumirea turei: Cheile Balutei

Data turei: 16.01.2011

Durata: 4h

Distanta: 6 km

Diferenta de nivel: 200 m

Marcaj:
Descriere: Prima tura din 2011 s-a derulat in zona de nord a judetului, in comuna Ponoarele si a vizat un obiectiv putin cunoscut si anume Cheile Balutei
Cheile Balutei sunt singurele chei de dimensiuni si importanta mai mare de pe teritoriul comunei Ponoarele, cu o lungime de circa 1km. Ele se afla în proximitatea satului Baluta, fiind marginite de Cornetul Balutei si cel al Raienilor, cu altitudini ale peretilor calcarosi cuprinse între 300-400m.
Traseul porneste din centrul comunei Ponoarele, inainte de podul natural, si este semnalizat de o tablita care ne indreapta pe o ulita, spre stanga. Drumul merge spre satul Baluta, urcand initial mai pronuntat pana la un releu si apoi mergand relativ pe curba de nivel. Peisaje foarte frumoase se deschid spre Muntii Mehedinti si chiar spre Godeanu, daca cerul este limpede.
Dupa o curba la stanga, intram in sat, care este asezat pe coaste de munte, gospodariile urcand pana pe culmile dealurilor. Urmeaza o coborare destul de lunga care ne aduce in firul vaii. Imediat dupa scoala iesim din sat si pornim pe drumul prafuit ce ne duce direct in chei.
Noi am ales sa urcam pe marcajul punct galben in dreapta, pe o poteca ce merge spre satul Cornetu. Aceasta varianta ocoleste cheile pe deasupra lor oferind privelisti foarte bune atat spre chei cat si spre vaile dinspre rasarit. Am coborat apoi in valea Balutei si am parcurs cheile din aval spre amonte, trecand si pe langa deschiderea Pesterii Baluta. Pestera Balutei prezinta doua etaje: unul inundat aproape tot timpul, iar celalalt deasupra lui, un etaj fosil cu diferite formatiuni carstice. Pestera are o lungime de 248m.
Traseul se afla pe teritoriul Geoparcului Natural “Platoul Mehedinti”. Au participat: Lucian Sirbu, Marian Blagniceanu, Viorel Visan, Tiberiu Sturek.