Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Arcanu

Denumirea turei: Varful Arcanu

Data turei: 06.11.2010

Durata: 7h

Distanta: 16 km

Diferenta de nivel: 700 m

Fara marcaj

Descriere: Tura catre Varful Arcanu – unul din varfurile importante ale Muntilor Valcan – am inceput-o din satul Bilta, asezat la poale. De aici, drumul forestier ne-a permis sa ajungem cu masina pana in Poiana Scarisoara de unde drumul este inchis circulatiei publice.
Potrivit tablitei instalate aici, sunt 8 km pana in Varful Arcanu. Am mers tot pe drum forestier, ce urca pe fata rasariteana a muntelui Plaiu Mare si apoi coteste spre nord vest, loc din care se deschide o buna priveliste catre creasta Muntilor Valcan, de la Arcanu la Oslea.
Drumul strabate apoi paduri de fag, in coborare usoara si apoi incepe sa urce catre zona inalta. Iesirea in golul alpin se face in apropierea unor stane iar apoi regasim marcajul banda rosie, de creasta, pe stalpi metalici.
Arcanu este un munte sustinut spre vaile adanci din sud de povarnisuri destul de abrupte, fara ca el in sine sa aiba un aspect alpin ci mai degraba domol si pastoral. Din piscul sau cel mai inalt avem ocazia sa admiram o buna parte a muntilor din sud vestul tarii: Retezatul, Sureanu, Parangul, Mehedinti, Cernei, Godeanu. O zi senina lasa privirea sa alerge pana in Buila sau chiar peste Dunare, spre Muntii Miroc.
Au participat: Viorel Visan, Tiberiu Sturek.