Alion
Denumirea turei: Alion
Data turei: 7 aprilie 2012
Durata: 5 h
Distanta: 8 km
Diferenta de nivel: 250 m
Marcaj:
Descriere: Traseul ecoturistic Alion este amplasat pe teritoriul Parcului Natural Portile de Fier, in apropierea Orsovei. El porneste si se termina in drumul national care leaga Drobeta Turnu Severin de Orsova si este facil de parcurs, derulandu-se in general prin fanete si paduri.
Pentru parcurgerea lui, noi am ales capatul dinspre Orsova al traseului, semnalizat bine printr-un panou si un stalp indicator, amplasate la circa 100 m inainte de intrarea in oras. Marcajul urca mai intai pe firul unui ogas si iese in niste poieni, unde se mai pierde; lipsa stancilor si a copacilor mai grosi a facut dificila amplasarea semnelor. Daca suntem insa atenti, urmam poteca destul de slab schitata, urcand de-a coasta, spre dreapta si iesim pe o muchie mai bine conturata unde regasim si marcajul.
De aici, orientarea este mai usoara; pornim in urcus, depasind zone mai accidentate si altele mai comode de parcurs. Peisajele se deschid generoase spre golful Cerna si orasul Orsova, valea Dunarii in amonte si muntii mai scunzi de pe malul sarbesc. Orizontul este inchis de culmile impadurite ale muntilor Almajului.
In circa 45-50 de minute, cu opriri pentru fotografii, ajungem pe varful dealului Alion, langa 3 relee de telefonie. Aici este si un loc de popas precum si un stalp ce marcheaza finalul traseului.
Dealul Alion nu se ridica decat cu 200 m deasupra Dunarii pe care insa o domina ca un bastion, atat in amonte cat si in aval. Peisajele asupra fluviului sunt largi, generoase, echilibrate. Se observa cum se apropie muntii in zona barajului de la Portile de Fier I si Dunarea in aval de acesta, curgand printre zonele joase din apropierea Severinului. In amonte, fluviul capata aspect de lac, fundalul fiind inchis de muntii mai inalti din zona Cazanelor.
Orizontul apusean si cel nordic este format din Muntii Almajului, padurosi, salbatici si de primele inaltimi ale Muntilor Mehedinti (Racovat si mai in spate, Creasta Cocosului).
Dealul Alion are si o semnificatie istorica, aici purtandu-se lupte in Primul Razboi Mondial, ale caror urme se mai vad si azi, daca suntem atenti: transee in zona varfului, cateva gropi ale cazematelor, inspre nord-est de varf. Numele locului este mentionat si pe monumentul din Turnu Severin dedicat eroilor din prima conflagratie mondiala.
De langa relee, porneste un drum de caruta ce se indreapta spre Ilovita. Pe el am pornit si noi, printre pasuni si livezi. Marcajul se lasa undeva spre dreapta, el iesind in DN 6 in zona unui viaduct, intre Orsova si gura Bahnei.
Drumul nostru se indreapta spre nord-est si ocoleste larg obarsiile unei vai tributare Dunarii. Trecem de un conac de vara, inconjurat de ciresi si pruni in floare, de unde avem o frumoasa deschidere spre Dunare. Traversam o portiune orizontala, expusa soarelui, si chiar inainte ca drumul sa inceapa sa coboare prin padure, il parasim si urcam direct, usor spre stanga, spre muchia dealului din fata.
Ajunsi sus, cotim stanga si pe o poteca mai clara, incepem sa coboram pana ajungem in capatul unei coaste descoperite, de pasune, de unde ni se desfasoara intreaga panorama a golfului Cerna si a Orsovei. Avem in stanga, peste vale, Alionul si observam ca am parcurs o potcoava larga.
De aici ne orientam spre firul varii din stanga. Traversam o poteca ce pare ca se indreapta spre valea Tufari (zona garii) insa noi coboram prin padure, abrupt insa destul de putin, pana in firul vaii. Acesta este umed, usor mlastinos, insa poate fi parcurs. O poteca ne poarta pana in apropierea unor salase destul de neingrijite, suntem nevoiti sa depasim un gard si iesim chiar la calea ferata, sub pasarela rutiera. Urcam pe o scara de beton si ajungem pe drumul national, la circa 500m de locul unde am pornit pe traseu.
La tura de pe Alion au participat: Diana Gherghe, Cosmin Ruican, Andreea Georgescu, Cristian Baleanu, Oana David, Cristi Ghelnar, Irina Bivolaru, Lucian Sirbu, Cristian Draghici, Alisa Sturek, Viorel Visan, Diana Victoria Avram, Tiberiu Sturek. Imagini ale turei regasiti aici iar trackul traseului in format kmz este disponibil in sectiunea resurse a site-ului.