Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Eight for Great - participare Camena

Eight for Great - participare Camena

In perioada 2 - 12 noiembrie 2017, asociatia noastra a fost reprezentata de 5 participanti la atelierul de formare de lucratori de tineret "Eigth for Great" organizat de Asociatia Octanous in Atena si Kalamata, Grecia.

Atelierul a urmarit familiarizarea participantilor cu Programul Erasmus Plus si dobandirea de abilitati si cunostiinte despre Schema de Garantare pentru Tineri, despre Corpul European de Solidaritate si despre contextul european de dezvoltare a celor 8 competente cheie.

De asemenea, un accent deosebit s-a pus pe dezvoltarea abilitatilor de comunicare interculturala, participantii la atelier provenind din tari diferite: Estonia, Letonia, Italia, Romania, Slovacia, Croatia, Romania, Cipru, Polonia.

Impresiile participantilor din Romania se prezinta astfel:

"Pentru mine acest atelier a fost o experiența unica din mai multe puncte de vedere. Cu toate ca am fost cel mai "mic" participant, asta nu a reprezentat o bariera in implicarea mea in proiect, ci din contra, mi-am dat seama ca eu pot beneficia cel mai mult de pe urma atelierului. De asemenea, am invatat sa ma eliberez de blocajele psihologice, apărute din cauza necesității utilizării limbii engleze. Din dorința de a nu greși, am fost timid in primele doua zile, însă odata cu cunoașterea celorlalți participanți, m-am descătușat si am inceput sa comunic din ce in ce mai mult.

Totodata, am văzut ce inseamna colaborarea a mai multor mentalități si culturi diferite, cat si importantă cunoașterii unei limbi străine, care sa permită realizarea comunicării.Asemenea, am simțit ce inseamna necunoașterea felului de a fi specific unui popor, întrucât ai tendința de a-i percepe asemenea conationalilor tai, un lucru gresit, din care am invatat o lecție:nu încerca sa judeci sau sa cataloghezi unii oameni, indiferent de țara lor de proveniența, atat timp cat nu esti capabil de a te judeca pe tine însuți.

Nu in cele din urma, vreau sa menționez ca acest proiect a avut o buna influența asupra dezvoltării mele personale, in urma căruia am beneficiat de acumularea de experiența in ceea ce privește voluntariatul, cat si cunoașterii unor noțiuni si activități noi." - Vlad Robert Sbircea
 
 
"Atelierul din Grecia a fost o experiența unica in dezvoltarea mea, chiar daca a fost un lucru dificil deoarece este primul proiect de acest tip la care particip. Chiar daca nu am comunicat in cel mai bun mod, sunt mulțumit. 
In acest proiect am realizat cat de dificil este sa lucrezi cu alte grupuri, cu alte pretenții, cu alte gândiri si cu alte mentalități. 
Sunt sigur ca acest proiect o sa ma ajute in comunicarea viitoare cu alte grupuri, indiferent de originea acestora. Si sunt bucuros ca am învățat multe lucruri despre diferite culturi." - Octavian Gabriel Georgescu
 
 
"Privitor la experienţa de învățare pe care am trăit-o în cadrul atelierului desfășurat în Grecia, pot spune că s-a definit prin  depășirea anumitor limite (legate de limbă, idei, obiceiuri, cultură). Materialele parcurse au condus către fixarea noțiunii de compentenţă, pe care urmăresc să le dezvolt în actul educaţional, totodată conturarea celor opt competenţe cheie. Comunicarea interculturală a reușit să dezvolte laturi minimale, privitoare la limbă, dar și abilități, obiceiuri cunoscute la ţările partenere. Urmărind o latură a dezvoltării personale, în cadrul acestui atelier, m-am rezumat la lucrul în echipă și rezolvarea sarcinilor propuse având ca finalitate scrierea unui posibil proiect, dezvoltând idei comune.
Ca ultim aspect, consider că acest atelier m-a ajutat să conștientizez importanţa structurii "competență" și la inițierea în viitor a ideilor de proiecte dezvoltate în sistemul educațional." - Mircea Razvan Ionut Berindei
Multumim Consiliului Judetean Mehedinti si in special doamnei Alexandra Varzan pentru materialele de promovare a comunitatii noastre puse la dispozitie cu aceasta ocazie.
 
Atelierul "Eight for Great" a fost finantat in cadrul Programului Erasmus Plus, Actiunea Cheie 1 - Proiecte de mobilitate, referinta proiect 2017-2-EL02-KA105-003346.