Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Tinerii antreprenori si ideile lor de afaceri

Asociatia de Turism Ecologic „Camena” deruleaza în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2011 proiectul intitulat „Tinerii antreprenori si ideile lor de afaceri”, proiect ce îsi propune dezvoltarea spiritului antreprenorial in domeniul turistic la tinerii din judetul Mehedinti.

Problema identificata este slaba implicare a tinerilor în dezvoltarea turistico-economica a comunitatilor lor.
Asociatia noastra a fost constituita sa serveasca intereselor comunitatilor locale din zona montana si sa îsi aduca un aport, în masura experientei si a cunostintelor de care dispune, la implicarea activa a tinerilor în viata comunitatii, în conservarea si protejarea mediului înconjurator si în promovarea potentialului turistic al zonei montane.
Comunitatile locale sunt situate într-o proportie covarsitoare în spatiul rural al judetului Mehedinti, spatiu care se afla la locul de întalnire a trei zone naturale deosebite: Parcul National „Domogled-Valea Cernei”, Parcul Natural „Portile de Fier” si Geoparcul Natural „Platoul Mehedinti”.
Tinerii din mediul rural sunt nevoiti sa faca fata în afara provocarilor varstei si unor dificultati de ordin social, economic si chiar geografic.
Calea cea mai sigura de depasire a lor este un sistem educativ cat mai complet si modern, care sa le stimuleze abilitatile native si dobandite, imaginatia, sa le sprijine dezvoltarea personala, construirea unui sistem propriu de valori dar sa îi si responsabilizeze fata de societate, în general, si fata de comunitatea lor, în particular.
Ideea derularii unui astfel de proiect s-a conturat inca din activitatile derulate anterior de asociatie, cand in diferite intalniri si seminarii, cat si in jurnalele proiectelor anterioare, s-a identificat interesul crescut al tinerilor catre fenomenul turistic, din punct de vedere economic si faptul ca lipsa investitiilor in turism este cauzata si de lipsa de idei de afaceri viabile, lipsa de imaginatie si de interes.

Avand în vedere cele de mai sus, s-au conturat urmatoarele obiective ale proiectului nostru:
- dezvoltarea la 14 tineri mehedinteni a spiritului antreprenorial în domeniul turistic pe o perioada de 3 luni;
- implicarea a 14 tineri mehedinteni în activitati de realizare a planurilor de afaceri pe teme de turism ecologic pe o perioada de 3 luni;
- promovarea planurilor de afaceri si a ideilor de afaceri în domeniul turismului ecologic în randul a 300 de tineri mehedinteni;
- diseminarea exemplelor de buna practica.

Activitati ce vor fi derulate în cadrul proiectului:
- Întalnirea echipei de proiect;
- Selectarea participantilor
- Promovarea proiectului;
- Program de formare cu tema „Am o idee, cum o dezvolt?”
- Realizarea planurilor de afaceri de catre tinerii participanti la proiect
- Realizarea ghidului de bune practici si idei de afaceri
- Diseminarea exemplelor de buna practica;
- Monitorizarea proiectului;
- Evaluarea proiectului.

Parteneri: Asociatia Romana de Consiliere si Sprijin, Asociatia de Tineret „Gheorghe Ionescu – Sisesti”, SC Net Interaction SRL.
Pentru informatii suplimentare va rugam sa va adresati echipei de proiect la adresa office@camena.ro, persoana de contact: Tiberiu Sturek
Actiune finantata de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret