Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Tineri si poteci tematice in Mehedinti

Asociatia de Turism Ecologic „Camena” deruleaza in perioada 15 mai – 15 iulie 2012 proiectul intitulat „Tineri si poteci tematice Mehedinti”, proiect ce isi propune cresterea gradului de cunoastere de catre tineri a ariilor protejate din Mehedinti.
A.T.E. Camena isi propune prin statut sa sprijine implicarea tinerilor in dezvoltarea si promovarea propriei comunitati, implicare avand ca punct de pornire potentialul turistic natural al acesteia.
In cadrul proiectelor derulate in timp de asociatia noastra am identificat nevoia tinerilor de a fi informati si de a cunoaste cat mai multe lucruri despre ariile protejate din judetul nostru, ele fiind destinatii foarte potrivite pentru derularea de activitati in aer liber, care sa promoveze miscarea, sanatatea si sportul si in acelasi timp, cunoasterea lor inseamna si cunoasterea altor comunitati locale.
Prin activitatile pe care le vom derula in proiect, ne propunem sa oferim tinerilor implicati informatii si metode nonformale de cunoastere a ariei protejate a Geoparcului Platoul Mehedinti, situat foarte aproape de casa lor, apeland la un concept foarte putin utilizat, acela al „potecii tematice”. Pentru ca vom implica in aceste activitati tineri – juniori rangeri – si vor avea ocazia sa cunoasca si alte zone decat propria comunitate, sa faca miscare in aer liber, sa cunoaca alti tineri de varsta lor.
Prin urmare, proiectul se adreseaza tinerilor atat prin profilul participantilor cat si prin activitati. El isi propune sa raspunda nevoilor tinerilor de a fi valorizati, de a fi apreciati si nevoii lor de cunoastere, de invatare dar ne propunem sa raspundem si nevoii comunitatii de a fi promovata, lucru care se va face prin promovarea unor locuri de interes turistic deosebit.
In concluzie, necesitatea derularii acestui proiect este data de:
- gradul redus de promovare si cunoastere a ariei naturale protejate „Geoparcul Platoul Mehedinti” de catre tineri;
- solutionarea nevoii tinerilor de a fi valorizati, de a invata experential si de a se implica in propria comunitate;
- impactul pozitiv estimat asupra participantilor, asupra comunitatilor locale si asupra ariei protejate;
- ar fi printre primele proiecte de acest tip din Mehedinti.
Obiectivele proiectului sunt:
- sa imbunatatim la 12 tineri din judetul Mehedinti, cunostintele referitoare la ariile protejate din judedut Meedinti timp de doua luni;
- sa dezvoltam timp de doua luni la 12 tineri din judetul Mehedinti abilitati de a utiliza o poteca tematica atat ca mijloc de petrece a timpului liber,cat si ca modalitate de educatie nonformala;
- sa diseminam exemple de buna practica identificate pe perioada derularii proiectului.

Activitati ce vor fi derulate in cadrul proiectului
• Intalnirea echipei de proiect;
• Selectarea participantilor
• Promovarea proiectului
• Cursul „Poteca tematica – un model de promovare ecologica a unei arii naturale protejate”.
• Parcurgerea potecii tematice „Sisesti – Noaptesa”
• Diseminarea exemplelor de buna practica
• Monitorizarea proiectului
• Evaluarea proiectului

Parteneri: Asociatia Romana de Consiliere si Sprijin, Asociatia de Tineret „Gheorghe Ionescu – Sisesti”
Actiune finantata de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Mehedinti.