Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Lexipedia

        

Asociatia Mentores Koin. S.E.P. din Larisa, Grecia deruleaza in perioada 01.09.2014 – 31.08.2016 proiectul ”Lexipedia”, in parteneriat cu Asociatia de Turism Ecologic „Camena”, Romania si Debreceni Nyári Egyetem NP.KH.Kft, Ungaria.
Proiectul isi propune sa raspunda unei nevoi educationale prezente si anume utilizarea deficitara, eronata sau limitata a vocabularului curent de catre tineri cu varsta de 13- 14 ani.
Limbajul nu reprezinta doar un mod de comunicare ci este si un instrument al gandirii si al intelectului, al memoriei colective si al culturii.
Existenta prejudecatilor, invazia mediatica, sistemul educational, lectura deficitara, etc. conduc la o reducere sau standardizare exagerata a limbajului utilizat in viata de zi cu zi, cu efecte negative asupra dezvoltarii intelectuale a noilor generatii.
Slaba dezvoltare a limbajului implica riscul relaxarii coeziunii sociale dar si riscuri legate de conservarea identitatii si continuitatea unui popor. In acelasi timp, tinerilor le lipseste bagajul lingvistic necesar exercitarii propriilor abilitati, cu efecte negative asupra comunicarii sociale si dezvoltarii lor personale si profesionale.
Avand in vedere cele de mai sus, s-au conturat urmatoarele obiective ale proiectului:
• Sa realizam o lista de 3000 de cuvinte si expresii (cate 1000 pentru fiecare partener)
• Sa organizam un concurs lingvistic pentru 90 de tineri cu varsta intre 13 si 14 ani (cate 30 participanti in fiecare dintre tarile implicate)
• Sa diseminam exemplele de buna practica.

Activitati ce vor fi derulate in cadrul proiectului:
- Intalnirea preliminara a partenerilor;
- Promovarea proiectului;
- Realizarea listelor educationale cuprinzand 3000 de cuvinte (1000 pentru fiecare partener)
- Selectarea participantilor si pregatirea lor pentru concursul lingvistic
- Organizarea concursului lingvistic
- Diseminarea exemplelor de buna practica;
- Monitorizarea proiectului;
- Evaluarea proiectului.

Rezultate asteptate ale proiectului:
- un studiu de piata referitor la tema abordata
- o analiza SWOT
- un site al proiectului
- un material educational constand in 3000 de cuvinte si expresii ce acopera 6 teme majore (Natura, Societate, Arta, Istorie, Sport, Umanism)
- un eveniment-concurs pe teme lingvistice, pentru elevi de 13-14 ani
- un eveniment de multiplicare – diseminare a rezultatelor proiectului.

Proiectul este cofinantat de catre Uniunea Europeana, prin Programul Erasmus Plus, Actiunea Cheie 2 – Cooperare pentru Inovare si Schimb de Bune Practici, referinta 2014-1-EL02-KA200-001538.