Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Junior Rangerii descopera Geoparcul

Asociatia de Turism Ecologic Camena deruleaza in perioada 1 mai – 30 septembrie 2016 proiectul intitulat „Junior Rangerii descopera Geoparcul”, proiect ce isi propune cresterea gradului de cunoastere si apreciere a naturii si a Ariei Naturale Protejate a Geoparcului Platoul Mehedinti, de catre tinerii din Mehedinti..

A.T.E. Camena isi propune prin statut sa sprijine implicarea tinerilor in dezvoltarea si promovarea propriei comunitati, implicare avand ca punct de pornire potentialul turistic natural al acesteia.

Proiectul isi propune sa raspunda unei nevoi identificate in timp de organizatia noastra si anume o alternativa de educatie pentru tineri, in completarea educatiei traditionale, prin implicarea in activitati in natura. Rezultatele foarte bune obtinute in proiecte similare anterioare (2010, 2012, 2013, 2014) impreuna cu impactul foarte bun la nivelul comunitatilor si al tinerilor, determina necesitatea continuarii acestor activitati tip Junior Ranger si in Geoparc.

Copiii si tinerii pot fi solutia intelegerii naturii pentru ca ei sunt sinceri, dispusi sa invete si ii pot convinge pe parinti sau profesori, pe adulti in general, le pot arata cele invatate si perpetua la nivelul comunitatii valorile ecologice, bazate pe echilibru, acceptare, gestionarea resurselor, etc.

Tinerii care se vor implica in proiect isi doresc sa invete mai multe despre Geoparc, pe care au inceput deja sa il cunoasca cu ocazia diverselor drumetii. Prin participarea in proiect, ei isi vor completa educatia de la scoala cu lucruri practice, concrete (cum sunt exercitiile de orientare, participarea la amenajarea unei poteci tematice, observarea faunei si florei in mediul natural specific). Se vor dezvolta personal si se creeaza premisele de a deveni cetateni europeni responsabili, care cunosc si respecta natura.

Obiectivele proiectului sunt:

- sa derulam 3 actiuni distincte de promovare a Zilei Internationale a Biodiversitatii pentru un numar de 170 de tineri beneficiari timp de 2 luni;

- sa amenajam in primele 2 luni si jumatate ale proiectului o poteca tematica pe teritoriul Geoparcului Natural „Platoul Mehedinti”

- sa derulam activitati de cunoastere a naturii prin intermediul unei tabere Junior Ranger, pentru 15 participanti, pe o perioada de 5 luni

- sa diseminam exemplele de buna practica.

Activitati ce vor fi derulate in cadrul proiectului

  • Intalnirea echipei de proiect;
  • Realizarea achizitiilor necesare desfasurarii activitatilor
  • Promovarea proiectului
  • Celebrarea Zilei Internationale a Biodiversitatii
  • Concursul judetean de cunostiinte ”Sa descoperim Geoparcul”
  • Amenajarea potecii tematice ”Locuri si traditii din Isverna”
  • Tabara Junior Ranger
  • Realizarea ghidului de bune practici al proiectului
  • Diseminarea exemplelor de buna practica
  • Evaluarea proiectului

Parteneri: Consiliul Judetean Mehedinti – Directia Administrarea Geoparcului Natural Platoul Mehedinti, Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti.

 

Proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania.

             

Fundatia pentru Parteneriat: www.repf.ro

MOL Romania: www.molromania.ro