Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Junior Rangerii deschid Portile de Fier

Asociatia de Turism Ecologic „Camena” deruleaza in perioada 1 mai – 30 septembrie 2014 proiectul intitulat „Junior Rangerii deschid Portile de Fier”, proiect ce isi propune cresterea gradului de cunoastere, intelegere si apreciere a naturii si a Parcului Natural ”Portile de Fier”, de catre tinerii din Mehedinti.

A.T.E. Camena isi propune prin statut sa sprijine implicarea tinerilor in dezvoltarea si promovarea propriei comunitati, implicare avand ca punct de pornire potentialul turistic natural al acesteia.
Proiectul nostru isi propune sa raspunda unor nevoi ale comunitatilor si in special ale tinerilor, identificate de organizatia noastra in timp. Este prima initiativa tip Junior Ranger pe care o avem in Parcul Natural ”Portile de Fier” iar diversitatea bio-geografica a Parcului justifica eforturi de a transforma acest potential intr-unul educativ, adresat tinerilor – ca reprezentanti ai comunitatilor si ca viitori beneficiari dar si responsabili de conservarea acestei diversitati.
Copiii si tinerii pot fi solutia intelegerii naturii pentru ca ei sunt sinceri, dispusi sa invete si ii pot convinge pe parinti sau profesori, pe adulti in general, le pot arata cele invatate si perpetua la nivelul comunitatii valorile ecologice, bazate pe echilibru, acceptare, gestionarea resurselor, etc.

Tinerii care se vor implica in proiect isi doresc sa invete mai multe despre Parc, pe care au inceput deja sa il cunoasca cu ocazia diverselor drumetii. Prin participarea in proiect, ei isi vor completa educatia de la scoala cu lucruri practice, concrete (cum sunt exercitiile de orientare, participarea la amenajarea unei poteci tematice, observarea faunei si florei in mediul natural specific). Se vor dezvolta personal si se creeaza premisele de a deveni cetateni europeni responsabili, care cunosc si respecta natura.

Obiectivele proiectului sunt:
- sa derulam 3 actiuni de promovare a Zilei Internationale a Biodiversitatii pentru un numar de 200 de tineri beneficiari timp de 2 luni;
- sa amenajam in primele 2 luni ale proiectului o poteca tematica pe teritoriul PN ”Portile de Fier”
- sa derulam activitati de cunoastere a naturii prin intermediul unei tabere Junior Ranger, pentru 15 participanti, pe o perioada de 5 luni
- sa diseminam exemplele de buna practica

Activitati ce vor fi derulate in cadrul proiectului
• Intalnirea echipei de proiect;
• Realizarea achizitiilor necesare desfasurarii activitatilor
• Promovarea proiectului
• Celebrarea Zilei Internationale a Biodiversitatii
• Concursul judetean de cunostiinte ”Tinerii deschid Portile de Fier”
• Amenajarea potecii tematice ”Patraula – povestea granicerilor”
• Tabara Junior Ranger
• Realizarea ghidului de bune practici al proiectului
• Diseminarea exemplelor de buna practica
• Evaluarea proiectului

Parteneri: R.N.P. Romsilva - Administratia Parcului Natural ”Portile de Fier” R.A., Asociatia Comunitatii Eselnita ”Cazanele Dunarii”, Inspectoratul Scolar Judetean Mehedinti
Proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania.
Pentru informatii suplimentare va rugam sa va adresati echipei de proiect la adresa: office@camena.ro

            

Fundatia pentru Parteneriat: www.repf.ro       

MOL Romania:  www.molromania.ro