Asociatia de Turism Ecologic "Camena"

Junior Ranger in Platoul Mehedinti

Asociatia de Turism Ecologic „Camena” deruleaza in perioada 1 mai – 15 septembrie 2012 proiectul intitulat „Junior Ranger in Platoul Mehedinti”, proiect ce isi propune cresterea gradului de promovare si cunoastere a ariei protejate a Geoparcului Platoul Mehedinti de catre tinerii din Mehedinti.
A.T.E. Camena isi propune prin statut sa sprijine implicarea tinerilor in dezvoltarea si promovarea propriei comunitati, implicare avand ca punct de pornire potentialul turistic natural al acesteia.
Prin participarea la acest proiect, tinerii rangeri vor dobandi un statut special in comunitatea lor si vor avea, de perspectiva, noi responsabilitati. Ei vor putea impartasi din experienta lor celorlalti tineri si adulti din comunitate, vor putea vorbi documentat despre importanta ariilor protejate, despre pastrarea echilibrului intre mediul natural si cel antropic, despre faptul ca acceptarea si intelegerea acestor aspecte sunt in stransa legatura cu vizitarea celor mai interesante obiective din cadrul ariei protejate, cu parcurgerea unor trasee, cu observarea discreta a faunei si a florei.
Grupul tinta de beneficiari ai acestui proiect este reprezentat de tinerii cu varsta intre 14 si 25 de ani, domiciliati pe teritoriul Geoparcului si interesati de cunoasterea si promovarea potentialului turistic al acestei zone. Grupul tinta din care se vor selecta participantii in proiect se estimeaza a fi in jur de 500 de persoane.
Aria geografica in care se vor desfasura activitatile proiectului este data de aria Geoparcului si este situata integral pe teritoriul judetului Mehedinti. Relieful este format din Podisul Mehedinti, ulucul depresionar ce separa podisul de dealurile getice la est si culoarul depresionar ce il separa de Muntii Mehedinti.

Obiectivele proiectului sunt:
•    sa derulam activitati de educatie ecologica si cunoastere a ariei protejate „Geoparcul Platoul Mehedinti” cu 15 junior rangeri, pe o perioada de 5 luni;
•    sa realizam cu ajutorul tinerilor kituri (100 dvd-uri si 200 ghiduri) de informare-promovare a 5 poteci din cadrul ariei protejate;
•    sa promovam in randul a 600 de tineri din Mehedinti aria naturala protejata a Geoparcului si activitatile de educatie ecologica ce pot fi desfasurate.

Activitati ce vor fi derulate in cadrul proiectului
•    Intalnirea echipei de proiect;
•    Realizarea achizitiilor necesare desfasurarii activitatilor
•    Cursul „Poteca tematica – un model de promovare ecologica a unei arii naturale protejate”.
•    Concursul de desen – „Prietenii Geoparcului”
•    Realizarea filmelor de prezentare / promovare a 5 trasee din Geoparcul Platoul Mehedinti.
•    Realizarea ghidului turistic vizual si tiparit „Geoparcul Platoul Mehedinti, descoperit de micii rangeri”
•    Diseminarea exemplelor de buna practica
•    Promovarea proiectului
•    Evaluarea proiectului

Parteneri: Consiliul Judetean Mehedinti, Asociatia Romana de Consiliere si Sprijin, Asociatia de Tineret „Gheorghe Ionescu – Sisesti”, Liceul Teoretic „Gheorghe Ionescu – Sisesti”

Proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania.

                  

Fundatia pentru Parteneriat: www.repf.ro

MOL Romania: www.molromania.ro